Rapporteringen om President Donald Trumps handelskrig har i huvudsak varit kritisk och fokuserat på förmodade negativa effekter på världshandeln. De åtgärder som Trump nu vidtar mot kinesiska Huawei kan emellertid tvärtom vara extremt gynnsamma för teknikföretag i andra länder, däribland Sverige. Det menar i varje fall finansmannen Christer Gardell vars investmentbolag Cevian är storägare i Ericsson.

Gardell menar att de positiva effekterna av Trumps förbud för amerikanska företag att importera utrustning från aktörer som kan utgöra ett säkerhetshot mot USA – mest noterbart kinesiska Huawei – kan vara långt större för Sverige än vad de flesta marknadsbedömare har insett. Och det även om Kina svarar med motåtgärder.

LÄS MER: Flera länder förbjuder kinesiska Huawei efter misstankar om spionage – ”Sverige har inte den lagliga möjligheten”

Även ett annat stort kinesiskt telekomföretag, ZTE, kan vara på väg att bannlysas från USA och även stora delar av den europiska marknaden. Tillsammans har Huawei och ZTE över 40 procent av marknaden i Europa inom sina nischer. Om de stängs ute på grund av säkerhetsskäl och misstankar om spionage är svenska Ericsson bäst positionerat för att öka sin marknadsandel.

Det hävdar Christer Gardell i en intervju med SvD. Han menar att de ekonomiska analytikerna har underskattat hur positivt detta kan vara för Ericsson.

Även Australien och Nya Zeeland har meddelat att man stödjer Trumps beslut och stänger importdörren för Huaweis och andra kinesiska leverantörers produkter. Även på de marknaderna anses svenska Ericsson ha stora möjligheter att flytta fram sina positioner.

Ericsson-aktien har visserligen stigit till följd av en viss insikt om koncernens fördelaktiga positionering, men enligt Gardell inte alls så mycket som i verkligheten är motiverat.

LÄS MER: Universitet slutar med forskningssamarbeten med kinesiska Huawei

Kinesiska Huaweis aggressiva intåg på västvärldens marknader har tidigare drabbat företag som Ericsson och finska Nokia, men nu kan alltså en vändning vara i sikte efter att den kinesiska kommunistregimen straffat ut sig genom att använda landets statskontrollerade exportföretag för spionage på andra länder.

Bedömare menar dock att det även kan finnas en baksida med att konkurrenten Huawei försvinner. Det kan innebära dyrare produkter eftersom de kinesiska företaget fungerat som en prispressare på marknaden. Företag som Ericsson skulle kunna börja öka sina vinstmarginaler igen när den mest lågprisinriktade storkonkurrenten försvinner.

En annan risk är att Kina svarar med att stänga ute västliga företag från sin marknad. Christer Gardell menar dock att fördelarna med att andra marknader öppnas upp för Ericsson att ta stora marknadsandelar på med råge väger upp vad företaget kan komma att förlora i form av affärer med Kina.

På den inhemska svenska marknaden kan Ericsson i nuläget inte räkna med motsvarande fördelar. Anders Ygeman, som efter en tid i den politiska frysboxen i kölvattnet av Transportstyrelsen-skandalen, efter valet återkom som digitaliseringsminister har sagt att man i motsats till andra länder inte kommer att stänga dörren för Huawei.

Ygeman hävdar att det saknas lagliga möjligheter för Sverige att vidta sådana åtgärder. Kritiker menar att den hållningen öppnar för kinesisk infiltration av det svenska kommunikationsnätet när 5G-nätet nu rullas ut med inbyggd kinesisk teknik som misstänks kunna innehålla spionprogramvara. Även dagens 4G-nät domineras av potentiellt säkerhetsriskabel Huawei-teknik.