Under de senaste dagarna har diverse medier gått samman i ett gemensamt drev mot frilansjournalisten Joakim Lamotte som man påstår ljuger om en skola som inte skulle ha Luciafirande. Bland de som ogenerat hakat på drevet är TT-journalisten Owe Nilsson.

Det var den 25 november Lamotte skrev om Åsens skola i Mellerud där man valt att bojkotta Luciafirandet. Lamotte kontaktades av upprörda föräldrar som tänkte hålla sina barn hemma i protest.

Det uteblivna firandet hänvisade man till olika slags ursäkter. Samtidigt kom barnen häromveckan hem med godis efter att klasskompisarna med muslimsk bakgrund hade visat kort på Mecka och berättat om profeten Muhammed.

Efter att Lamotte uppmärksammat fallet ändrade sig skolans rektor tvärt och meddelade plötsligt att man nu avser hålla ett Luciafirande den 13 december – en efterhandskonstruktion från skolans sida enligt föräldrarna Lamotte talat med.

Efter mediedrevet kommenterade Lamotte på torsdagen situationen och bifogade information som gick ut häromveckan från skolan där inget om Luciafirande finns med.

De senaste dagarna har jag blivit kallad för lögnare och uthängd i svenska medier, som inte verkar vilja något hellre än att sätta dit mig.

De säger att jag spridit falska nyheter om en skola som inte skulle ha luciafirande. Trots att jag har både föräldrar och lärare som källor så väljer alla medier att lyssna på kommunens efterhandskonstruktion, som bygger på att de minsann sedan länge planerat in Luciafirande på skolan.

Jag vet inte hur många mail jag fått från föräldrar på skolan som säger att det inte stämmer. De menar att lärarna berättat för dem att det inte skulle bli luciafirande i år. Även lärare bekräftar detta.

För mig har denna debatten blivit absurd, men eftersom jag får såväl hot som hat just på grund av att jag hängs ut av som en lögnare vill jag göra ett sista inlägg i ärendet.

Och efter att Owe Nilsson kallat Lamotte för en ”halvfigur” – en tweet som gillats av bland andra Annika Strandhäll (S) – gjorde han idag följande inlägg på Facebook:

Nilsson fick svar på tal direkt efter sitt utspel: