Tullens så kallade ANPR-kameror bryter mot lagen. Det slår Datainspektionen fast i ett beslut. Kamerorna som läser av inpasserande fordons registreringsskyltar med syfte att upptäcka och hindra gränsöverskridande kriminalitet kränker den personliga integriteten, menar myndigheten och anmodar Tullverket att montera ned dem.
Det är tullstationerna vid Öresundsbron i Malmö, färjeläget i Helsingborg och Värtahamnen i Stockholm som monterat upp ANPR-kameror (förkortning för Automatic Number Plate Recognition) i syfte att effektivisera arbetet mot införsel av droger och vapen och stoppa illegal invandring med åtföljande terrorhot.
Om ett registreringsnummer som är flaggat i systemet upptäcks av kamerorna får tullpersonalen direkt en signal och kan stoppa fordonet. Utan kameror måste tullen manuellt notera registreringsnumren på de tiotusentals fordon som varje dag passerar gränsen och kolla upp om dessa är flaggade för misstänkt brottslig verksamhet.
Att utföra dessa kontroller utan tekniska hjälpmedel är inte möjligt. “Det kan finnas underrättelseinformation på ett fordon som har åkt ut, som kanske är borta två-tre månader. Det är omöjligt för den enskilde tjänstemannen att komma ihåg alla de här registreringsnumren, förklarar Håkan Hansson, biträdande chef för gränsskyddsenheten på Tullverkets Region Syd, för Sveriges Radio P4.
Men kamerorna får inte användas efter ett beslut från Datainspektionen. Myndighetens jurist, Linda Olander, anser att systemet är integritetskränkande. Syftet att stoppa den gränsöverskridande brottsligheten väger inte upp “risken för kartläggning”.
Datainspektionens beslut har överklagats till förvaltningsrätten. I avvaktan på dom därifrån är kamerorna avstängda och kriminella och deras olagliga gods kan mer eller mindre obehindrat ta sig in i Sverige utan risk för upptäckt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.