Turk
Utrikes

Turkiet flyttar stridsvagnar mot grekiska gränsen

Publicerad 9/6/2020
Annons

Turkiet transporterar stridsvagnar från den syriska gränsen till landets nordvästra delar, som gränsar till Grekland. Förflyttningen sker mitt i en pågående tvist länderna emellan om kolväteresurser i östra Medelhavet, rapporterar turkiska A-Haber.

Tidigare i veckan meddelade det turkiska utrikesdepartementet, i en pressmeddelande, att regeringen är ”redo för dialog utan förutsättningar”. Detta efter att Jens Stoltenberg, NATO:s generalsekreterare, uppmanat de två medlemsstaterna att dämpa tongångarna, för att ”undvika oönskade incidenter mellan flyg- och marinenheter” i östra Medelhavet.

Stoltenbergs uppmaning kom efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sagt att Grekland måste gå med på samtal med Turkiet om det omtvistade området i östra Medelhavet eller acceptera konsekvenserna.

Erdoğan sa även att Grekland måste ”inse att Turkiet har den politiska, ekonomiska och militära styrka som krävs för att ogiltigförklara omoraliska kartor och dokument som påtvingats av utomstående”. Vidare hotade han att Grekland ”antingen måste lära sig politik och diplomati eller dra smärtsamma lärdomar på slagfältet”, enligt Ahval.

Dispyt om naturtillgångar

Enligt uppgift rör det sig om ett 40-tal stridsvagnar, som lämnade den syriska gränsen i konvoj i lördags eftermiddag i riktning mot Edirne, i nordväst, skriver Ahval i en senare publicerad text.

Dispyten gäller ett område i Medelhavet där Turkiet just nu letar efter gas. Den 10:e augusti i år skickade Turkiet ut ett forskningsfartyg eskorterat av ett antal krigsfartyg till vattnet mellan Cypern och de grekiska öarna Kastellorizo och Kreta.

Grekland menar att de turkiska skeppen nu befinner sig på grekiskt vatten, och anser sig ha ensamrätt på alla naturtillgångar i området. De har därför skickat ut militärfartyg för att skugga de turkiska skeppen. Grekerna vägrar samtal så länge de turkiska skeppen finns kvar i området.

Enligt Daily Sabah handlar det om en tidigare planerad förflyttning som är orelaterad till dispyten. Vad som är sanning är som så ofta i propagandakrig svårt att avgöra. I fredags meddelade EU att man förbereder sanktioner mot Turkiet. Något som kommer diskuteras vid EU:s nästa toppmöte den 24:e september.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons