På lördagen ska den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan bränna koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Samtidigt ska en kurdisk grupp också demonstrera mot Turkiet. Nu har Turkiet kallat upp Sveriges ambassadör och krävt att demonstrationerna stoppas.

Rasmus Paludan och även anhängare till den turkiska regeringen har fått tillstånd att demonstrera utanför Turkiets ambassad på lördagen. I området ska även en kurdisk grupp hålla en stor demonstration.

LÄS ÄVEN: Billström om konflikten med Turkiet: ”Yttrandefriheten går åt två håll”

Samnytt intervjuade Paludan tidigare i veckan som då uppgav att han vill markera yttrandefrihet mot Turkiet. Detta efter att Turkiet fördömt händelsen där det kurdiska nätverket Rojavakommittéerna hade hängt upp en Erdogan-docka utanför Stockholms stadshus. Turkiet framförde att då att svenska myndigheter var tvungna att agera.

– Jag har inga problem med att Sverige går med i Nato, men man ska inte betala för det genom att ta bort yttrandefriheten. Det priset är för högt. Erdogan verkar för det första tro att han kan ställa alla möjliga orimliga krav på att Sverige ändrar sin regeringsform, sa Paludan till Samnytt.

Turkiet: Bryter mot överenskommelsen

På fredagskvällen rapporterade nyhetsbyrån AFP att Staffan Herrström, Sveriges ambassadör i Ankara, har kallats upp till turkiska UD. Sveriges utrikesdepartement bekräftar uppgifterna.

Turkiet kräver att Sveriges regering stoppar de grundlagsskyddade demonstrationerna på lördagen. Enligt uppgifterna ska Turkiet ha framfört att gruppen som anordnar den kurdiska demonstrationen sympatiserar terrorstämplade PKK – vilket bryter mot den överenskommelse som Sverige och Turkiet har för ett svenskt Nato-medlemskap.

Vidare framgår det att Turkiet förväntar sig att demonstrationerna stoppas. Paludan kommer att bränna koranen klockan 13-15 utanför Turkiets ambassad.

LÄS MER: Paludan planerar bränna koranen utanför Turkiets ambassad