Feature 2

Faksimil Youtube

InrikesUtrikes

Turkiet om Sveriges Nato-medlemskap: ”Inga framsteg”

Publicerad 12/22/2022
Annons

Efter Högsta domstolens beslut att inte lämna ut Bülent Kenes som misstänks vara medansvarig till kuppförsöket 2016 rasar nu Turkiet. Utrikesminister Tobias Billström har tvingats flyga till Ankara för att försöka rädda Nato-förhandlingarna. Vid en gemensam pressträff på torsdagen meddelar Turkiet att inga konkreta framsteg hittills har nåttsoch anklagar även S-regeringen för att ha ägnat sig åt hyckleri.

Det var på måndagen som Högsta domstolen meddelade att Bülent Kenes, journalist och medlem i Gülenrörelsen, inte kommer att lämnas ut till hemlandet.

LÄS ÄVEN: Utlämning av turkisk journalist stoppas av Högsta domstolen

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu svarade att Sverige inte kommer att komma undan från att utlämna de 42 personer på listan som bland annat har kopplingar till PKK och Gülenrörelsen.

S-regeringen var inte uppriktig

På torsdagen hölls en pressträff med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Çavuşoğlu framförde att Turkiet uppskattar den svenska regeringens vilja att utveckla relationen mellan länderna men sa att inga konkreta framsteg har nåtts i förhandlingarna.

Turkiet har framfört kritik mot Sveriges hantering av listan där hittills enbart en av 42 personer har utlämnats till hemlandet. Den turkiske utrikesminsitern kritiserade även S-regeringen för att ha ägnat sig åt hyckleri.

– Vi vill se fler konkreta steg. Den tidigare regeringen var inte uppriktig. Vi såg hyckleri. Och det är vi trötta på, säger Çavuşoğlu.

Tobias Billström framförde att regeringen håller sina löften och påstod att Sverige gör mycket i kampen mot terrorism. Men utrikesministern ville inte tala om specifika fall rörande utlämning av misstänkta terrorister till Turkiet.

LÄS ÄVEN: Turkiet kallar upp Sveriges ambassadör

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1513Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin
Annons
Annons