norlen-sentop

Riksdagen/Turkiets parlament

Inrikes

Turkiet stoppar talman Andreas Norléns Ankara-besök

Publicerad 1/13/2023
Annons

Turkiet stoppar ett planerat besök för talman Andreas Norlén nästa vecka. Det skriver det turkiska parlamentet på sin hemsida.

Bakgrunden är att PKK-aktivister under torsdagen hängde upp en docka föreställandes den turkiske presidenten Recep Erdogan utanför stadshuset i Stockholm.

”Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksimtorget”, skrev Rojavakommittérna på Twitter. Taksimtorget är ett torg i centrala Istanbul.

LÄS MER: Erdogan-docka hängd utanför Stockholms stadshus – Turkiet rasar

”Svar på provokationer”

På tisdag nästa vecka var det tänkt att Andreas Norlén, den svenska riksdagens talman, skulle ha träffat sin turkiske kollega. Igår kväll meddelade emellertid den turkiske talmannen Mustafa Sentop att besöket ställts in ”som svar på provokationerna från terrororganisationen PKK/YPG:s anhängare i Stockholm”.

Under torsdagen uppgav dessutom regeringen att Sverige inte kommer gå med på att utlämna fyra personer som Turkiet begärt utlämnade. Det är oklart om det påverkat det turkiska beslutet att avboka Norléns besök.

Ibrahim Kalin, talesman för president Erdogan, skriver på Twitter att det inte är möjligt för Sverige att gå med i Nato ”om inte terrororganisationens aktiviteter stoppas”.

Kurdiskt hån i SVT

Under torsdagen kallade utrikesdepartementet i Ankara till sig Sveriges Turkietambassadör Staffan Herrström för att protestera mot PKK-aktionen i Stockholm. Det är tredje gången på kort tid som Herrström mottar en turkisk protest.

I november protesterade turkarna sedan PKK-aktivister projicerat propaganda på turkiska ambassaden i Stockholm. I oktober fick han ta emot en protest sedan Sveriges television tillåtit en kurdisk aktivist sitta och håna Erdogan på kurdiska i svensk tv.

LÄS ÄVEN: Svenskt Natomedlemskap i fara – Erdogan hånades i SVT

Bland annat antydde aktivisten att Erdogan är homosexuell och att det var han som låg bakom gasläckan i Östersjön genom att fisa mycket.

LÄS ÄVEN: Säpo: Gör det olagligt att demonstrera för PKK

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons