Turkiet med president Erdogan har länge krävt att få vad man anser vara kurdiska terrorister utlämnade från Sverige. Nu utvidgas kravet att omfatta även islamkritiker. Det är oklart hur det påverkar den fortfarande osäkra svenska Natoprocessen.

Det är nyhetsbyrån Anatolia som rapporterar att Turkiet utfärdat en arresteringsorder mot dansksvenske partiledaren, advokaten och islamkritiske yttrandefrihetsaktivisten Rasmus Paludan, för koranbränningar i allmänhet och den framför Turkiets ambassad i Stockholm den 21 januari i synnerhet.

LÄS ÄVEN: Turkiets nya Nato-krav: Sverige måste bekämpa islamkritiker

Ankaras chefsåklagare har inlett en utredning mot Paludan. Brottsrubriceringen är att han ”offentligt förolämpat de religiösa värderingarna”.

Arresteringsorder utfärdad

I utredningen ingår en officiell begäran till Sverige om att gripa och utlämna Paludan. Arresteringsordern har utfärdats av en domstol i huvudstaden Ankara.

Paludan befinner sig enligt uppgift inte i Sverige och har aviserat att han inte planerar att återvända hit inom överskådlig tid. Polisen i Sverige har meddelat att man vill prata med honom med anledning av hans yttrandefrihetsaktiviteter här som föranlett personer att anmäla honom för hets mot folkgrupp.

Paludan: “De kan ringa mig”

Rasmus Paludan säger i en kommentar till media att han inte har hört något från Turkiet och att han finner arresteringsordern skrattretande.

– Om de vill förhöra mig så kan de ringa mig. Jag brukar inte slänga på luren direkt men jag kommer nog skratta om de skulle höra av sig.

Paludan menar också att det inträffade indikerar grundläggande skillnader i synen på demokrati och yttrandefrihet mellan Turkiet och Sverige.

– Jag tycker det här visar på skillnaden på rättsväsendet i olika länder. De måste förstå att något som kan vara olagligt i Turkiet inte måste vara olagligt i Sverige. I Sverige har en åklagare redan tittat på mitt ärende från i januari och bedömt att det inte var olagligt, säger Rasmus Paludan till SVT.

LÄS ÄVEN: Turkiets parlament kan stoppa Sveriges Natomedlemskap

Kan påverka Sveriges Natoprocess

Turkiet har lämnat dubbla besked om ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Under Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius nyligen indikerade man att Sveriges ansökan skulle komma att godkännas, detta sedan man fått löften om återupptagna samtal om ett turkiskt EU-medlemskap.

Efter toppmötet var president Erdogan emellertid tillbaka i sin tidigare hållning om att Sverige måste uppfylla en rad krav för att få grönt ljus från Ankara. Det handlar dels om att förbjuda koranbränningar och dels om att utlämna personer som Turkiet vill ställa inför rätta.

Det är oklart hur denna nya begäran om utlämning av Paludan påverkar situationen. Så vitt Samnytt erfar har den svenska regeringen i skrivande stund inte svarat på Turkiets begäran.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan om regeringens demokratiförakt – ”Sinnessjukt”