Denho_53931l
Inrikes

Turkisk gangster vill tillbaka till Sverige

Publicerad 09:32
Annons

Nu vill Denho Acar, före detta ledare för det kriminella invandrargänget Original Gangster, tillbaka till Sverige. En turkisk domstol tilläts behandla en svensk domstolsprövning då de vägrade lämna ut honom till Sverige. Nu frias han och vill återvända hit.

Brottsanklagelserna rör anstiftan till grov mordbrand i Göteborg efter att en brandbomb kastades mot Café Vasa 2006, anstiftan till två fall av grov utpressning under 2009 samt allmänfarlig ödeläggelse på Södermalm 2009 efter att en bomb exploderade utanför en lägenhet där en TV4-journalist bodde.

Denho Acar är tidigare dömd för flera brott och flydde landet för att bosätta sig i den turkiska semesterstaden Marmaris för att på så vis undkomma åtalet.

Efter att ha varit internationellt efterlyst under flera år drog en svensk åklagare av oklar anledning tillbaka efterlysningen sedan man kommit överens med turkiska myndigheter om att rättegången i stället skulle hållas där.

Enligt Expressen var det Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, som sa att de begärde att turkiska myndigheter skulle ta över fallet, eftersom han inte kunde utlämnas.

Samhällsnytt har sökt den ansvarige åklagaren för att ställa frågor men fick beskedet att han är på tjänsteresa.

Acar föddes i Turkiet 1974 och familjen flyttade till Göteborgsförorten Bergsjön 1985. År 2008 återkallades hans permanenta uppehållstillstånd i Sverige eftersom han inte längre ansågs vara bosatt i landet. Han har inte tidigare utvisats från landet, trots den kriminella bakgrunden.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons