erdogan parlamentet

Faksimil YouTube

InrikesUtrikes

Turkisk kravlista för svenskt Nato-medlemskap

Publicerad 5/24/2022
Annons

I ett pressmeddelande från den turkiska regeringen listar man kraven som måste uppfyllas för att landet ska godkänna Sveriges medlemsansökan till Nato.

Bland punkterna finns bland annat att Turkiet förväntar sig ”konkreta försäkringar” om säkerhetsgarantier från Sverige och ett samarbete i kampen mot terrorism.

LÄS ÄVEN: PKK-terrorister utlämnas – Erdogans krav för svenskt Nato-medlemskap

”Den svenska regeringen, som har ansökt om ett Nato-medlemskap, har bestämt sig för att stötta PKK, vilket hotar Turkiets nationella säkerhet”, skriver man.

De konkreta åtgärderna man vill se är att Sverige slutar stödja den terrorstämplade gruppen PKK och den kurdiska guerillan YPG, att Sverige slutar finansiera terrorism, det väpnade stödet till PKK och YPG upphör, det svenska vapenembargot mot Turkiet lyfts och att Sverige måste ge säkerhetsgarantier till Turkiet samt gå med på ett globalt samarbete mot terrorism.

Invadera Syrien

Samtidigt hotar den turkiske presidenten med en ny invasion av Syrien för att säkra landets södra gräns.

– Vi kommer snart att ta nya steg gällande de ofullständiga delarna av projektet vi inledde på den 30 kilometer djupa säkra zonen som vi etablerat längs vår södra gräns, sade Erdogan.

LÄS ÄVEN: Turkiet STOPPAR Sveriges Nato-inträde

Turkisk militär har tidigare genomfört tre större militära operationer i norra Syrien och tagit kontroll över områden längs gränsen i ett försök att säkra den från hot från terrorgruppen IS och den kurdiska milisen YPG.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons