Turkisk militär har i veckan ockuperat ett grekiskt gränsområde, rapporterar grekisk och brittisk media. Beväpnade turkiska soldater har avfyrat vapen och uppträtt hotfullt mot grekisk personal som är i området för att förstärka EU:s gräns med stängsel.

Enligt Army Voice har turkisk militär ockuperat ett område i närheten av den grekiska staden Feres. Till en början rapporterades cirka 10 soldater sätta upp tält i området. Senare växte antalet till en plutons styrka, det vill säga cirka 35 man. Truppen uppges tillhöra turkiska militärpolisen och är beväpnad. Enligt uppgift har soldaterna agerat hotfullt och skott har avlossats. Dock ska ingen ännu ha kommit till skada.

Floden Evros utgör en naturlig gräns mellan Grekland och Turkiet, men den officiella gränsen följer inte flodens alla vindlingar. Detta beror på att floden rör på sig, ibland torkar ut och ibland finner nya vägar att flöda medan gränsen ligger fast.

Misstänks förbereda olaglig gränsövergång

Det aktuella området ligger på den östra sidan av floden men tillhör alltså Grekland. Gränsdragningen i området specificerades i ett avtal mellan Grekland och Turkiet 1955. Army Voice noterar att till och med Google Maps har markerat området som grekiskt. Turkiska myndigheter accepterar dock inte längre den dragna gränsen utan hävdar att all mark öster om floden tillhör Turkiet.

Grekisk militär har nyligen arbetat i området med att placera ut stängsel och förbereda en fördämning av floden, för att på så vis stärka EU:s gräns och försvåra olaga intrång. Nu misstänker grekiska myndigheter att turkarna ockuperat området i syfte att förbereda en gränsövergång för migranter som försöker ta sig in i EU illegalt.

LÄS ÄVEN: Turkiets inrikesminister: ”Miljoner migranter kommer och Europa kan inte göra något åt det”

Grekland uppges nu ha inlett diplomatiska förhandlingar med Turkiet, efter en order från den grekiske utrikesministern Nikos Dendias. Det skriver Greklands största tidning Kathimerini.

Högerextremistisk “fake news”

Denidas försökte lugna den hätska stämningen länderna emellan i ett uttalande där han bland annat sa att: ”Jag hoppas att vi kan nå en överenskommelse [med Turkiet]. Problemet med den exakta gränsen beror på förändringarna i flodbotten. Jag vill inte skapa spänningar mellan två länder, som ska vara allierade”.

I ett senare uttalande har utrikesministern hävdat att nyheten, som inte bara rapporterats i grekisk media utan även i brittiska Daily Mail, The Sun och The Express är högerextremistisk “fake news”.

”Varje del av Grekland måste försvaras”

Den tidigare utrikesministern, Nikos Kotzias, är kritisk mot Denidas uttalande och skriver på Twitter att ”varje del av Grekland måste försvaras”. Samtidigt fördömer han Turkiet för att ha rest sin flagga på det ockuperade landområdet.

2018 arresterades två turkiska soldater i samma område efter en kort eldstrid. Turkarna hävdade, efter att de arresterats, att de gått vilse. Soldaterna återfördes till Turkiet efter förhör och läkarkontroll.

authorimage