Enligt statsminister Ulf Kristersson (M), som nyligen var i Ankara för att försöka blidka turkarna och bana väg för ett ja till svenskt Natomedlemskap, har det ställts orimliga krav på Sverige. Från turkiskt håll hävdas dock att de krav man ställt är en del av det avtal länderna slöt i fjol.

Det var i november som Kristersson mötte president Recep Tayyip Erdogan i den turkiska huvudstaden. Erdogan upprepade då kraven på att Sverige måste ta itu med de kurdiska organisationer man betraktar som terrorister.

Då Kristersson för några dagar sen kommenterade Natomedlemskapet hävdade han att det finns turkiska krav som Sverige inte kan eller vill uppfylla. Detta ska röra sig om personer Turkiet vill ha utlämnade.

LÄS ÄVEN: Turkiet om Sveriges Nato-medlemskap: ”Inga framsteg”

– Då och då nämner Turkiet individer som de vill se utlämnade ur Sverige. Då har jag sagt att de frågorna sköts inom svensk lag. Svenska medborgare kommer aldrig att lämnas ut till ett annat land över huvud taget, sa Kristersson.

Statsministern hävdade också att kraven ligger utanför det skriftliga avtalet.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet.

Andra tongångar i Turkiet

Från turkiskt håll låter det dock annorlunda.

”Turkiet har krävt saker som är i linje med det multilaterala avtalet med Sverige och Finland. Det är nu Sveriges och Finlands uppgift att uppfylla sina åtaganden”, skriver Ahmet Berat Conkar från president Erdogans parti i ett skriftligt svar till Aftonbladet.

Man ska ännu inte ha bestämt hur man ska ställa sig till ett svenskt Natomedlemskap.

LÄS ÄVEN: Utlämning av turkisk journalist stoppas av högsta domstolen

”För att parlamentet ska godkänna Sveriges medlemskap måste alla villkor som överenskommits mellan våra regeringar genomföras. Vi kan inte förhandla om vår nationella säkerhet, som är hotad av terroristorganisationerna Fetö och PKK/YPG”, skriver han vidare.

”All verksamhet som PKK/YPG och Fetö genomför i Sverige bör förhindras. Det kommer också att utgöra ett gott exempel för andra Natomedlemmar i vår gemensamma kamp mot terrorism. Turkiet övervakar mycket noggrant hur Sverige och Finland agerar då ett Natomedlemskap kräver uppriktig solidaritet kring att garantera varandras säkerhet”, slår Ahmet Berat Conkar fast.

LÄS ÄVEN: Turkiet: Fortsatt nej till svenskt Nato-medlemskap