svart bil
Utrikes

Turkmenistans president förbjuder svarta bilar

Publicerad 1/8/2018
Annons

Gurbanguly Berdimuhamedow, president i diktaturstaten Turkmenistan, har i sin enväldighet utfärdat ett förbud mot svarta bilar i landets huvudstad. Presidenten tror att svart är en färg som för otur med sig.

Invånare i Ashgabat uppmanas i stället att köpa vita bilar, eftersom den färgen enligt Berdimuhamedow för tur med sig. För presidentens egna tjänstemän är vit bil sedan tidigare obligatoriskt.

Förbudet gäller inte bara vid köp av ny bil. Den invånare i huvudstaden som har en svart bil måste skyndsamt se till att få den omlackad. Något bidrag från staten för den kostnaden ges inte. Billackerarna har dessutom höjt sina priser rejält när de insett att många Ashgabat-bor nu tvingas lacka om sina bilar, oavsett vad det kostar.

När förbudet trätt i kraft kommer svarta bilar som påträffas i staden att bogseras bort och beslagtas. Redan 2015 fattade president Berdimuhamedow beslut att förbjuda import av svarta bilar, men nu skärps reglerna ytterligare.

När bilpionjären Henry Ford för hundra år sedan lanserade sin T-Ford, gick den bara att få i svart, något som Ford marknadsförde med slogan ”Du kan få den i vilken färg du vill, så länge den är svart”. I Turkmenistan kan du nå få bilen i vilken färg du vill, så länge den INTE är svart.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons