Den nya lagen går ut på att möjliggöra isolering av landets internet från resten av världen och syftar enligt regeringen till att förbättra cybersäkerheten och minska Rysslands beroende av servrar i USA, men enligt kritiker är det ett sätt att ytterligare öka censuren och tysta dissidenter.

Demonstrationer hölls i Moskva och två andra städer på söndagen. Enligt uppgifter från polis och aktivisterna själva deltog mer än 15 000 i huvudstaden. Slagord som ”Rör inte internet” och ”Nej till isolering” blandades med längre tal på en scen.

”Slåss mot friheten”
– Om vi inte gör någonting kommer det att bli värre. Myndigheterna kommer att fortsätta följa sin egen väg och gränsen för ingen återvändo kommer att passeras, säger en av demonstranterna till Reuters.

– Regeringen slåss mot friheten, säger aktivisten Sergei Boiko, som suttit i fängelse en månad för en tweet, till AFP.

Enligt oppositionen ska ett flertal demonstranter i Moskva ha blivit kvarhållna, något som dock inte bekräftats av polis. En korrespondent från AFP ska ha sett en man som blivit bortsläpad i armarna och benen.

Måste godkännas av Putin
Det var förra månaden som lagförslaget röstades igenom i parlamentet. En andra omröstning är planerad till senare i mars. Ifall den går igenom en andra gång måste den till slut skrivas under av president Vladimir Putin.

Under de senaste åren har en rad åtstramningar på internetområdet klubbats igenom i Ryssland. Tidigare har man försökt stänga ned appen Telegram som använder sig av krypterade meddelanden. Enligt FSB, landets främsta säkerhetstjänst, är Telegram den meddelandemjukvara internationella terroristorganisationer i Ryssland helst använder.