demo moskva
Utrikes

Tusentals ryssar demonstrerade mot ny internetlag

Publicerad 3/11/2019
Annons

Den nya lagen går ut på att möjliggöra isolering av landets internet från resten av världen och syftar enligt regeringen till att förbättra cybersäkerheten och minska Rysslands beroende av servrar i USA, men enligt kritiker är det ett sätt att ytterligare öka censuren och tysta dissidenter.

Demonstrationer hölls i Moskva och två andra städer på söndagen. Enligt uppgifter från polis och aktivisterna själva deltog mer än 15 000 i huvudstaden. Slagord som ”Rör inte internet” och ”Nej till isolering” blandades med längre tal på en scen.

”Slåss mot friheten”
– Om vi inte gör någonting kommer det att bli värre. Myndigheterna kommer att fortsätta följa sin egen väg och gränsen för ingen återvändo kommer att passeras, säger en av demonstranterna till Reuters.

– Regeringen slåss mot friheten, säger aktivisten Sergei Boiko, som suttit i fängelse en månad för en tweet, till AFP.

Enligt oppositionen ska ett flertal demonstranter i Moskva ha blivit kvarhållna, något som dock inte bekräftats av polis. En korrespondent från AFP ska ha sett en man som blivit bortsläpad i armarna och benen.

Måste godkännas av Putin
Det var förra månaden som lagförslaget röstades igenom i parlamentet. En andra omröstning är planerad till senare i mars. Ifall den går igenom en andra gång måste den till slut skrivas under av president Vladimir Putin.

Under de senaste åren har en rad åtstramningar på internetområdet klubbats igenom i Ryssland. Tidigare har man försökt stänga ned appen Telegram som använder sig av krypterade meddelanden. Enligt FSB, landets främsta säkerhetstjänst, är Telegram den meddelandemjukvara internationella terroristorganisationer i Ryssland helst använder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
359Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons