TV-skådis vann storseger i ukrainska presidentvalet

4 Shares

TV-skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskij vann en storseger i helgens presidentval i Ukraina med över 70 procent av rösterna. Sittande presidenten Petro Porosjenko fick endast runt 25 procent av rösterna och erkände sig omgående besegrad.

Zelenskij har på kort tid seglat upp från ingenstans och hans framgångar bygger i hög grad på den popularitet han fått som TV-skådespelare i en serie där han spelar en lärare som blir president och tar itu med landets problem och korruption. Bedömare menar att det är rollfiguren Vasyl Goloborodko snarare än Zelenskij själv som ukrainarna röstat på.

Zelenskij erkänner beredvilligt att han inte kan någonting om politik. I likhet med sin rollkaraktär lovar Zelenskij att ta tag i den omfattande korruptionen. Han har också lovat nya fredssamtal gällande den östra delen av landet där separatister med påstådd rysk hjälp ligger i krig med resten av landet. Landet brottas även med stora ekonomiska problem.

Valobservatörer bedömer att valet genomförts i stort sett utan inslag av valfusk.

4 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.