profetens födelsedag i svt
Inrikes

TV-tips: Muslimska profetens födelsedag – i SVT:s primetime

Publicerad 12/2/2017
Annons

➤ Igår var det den muslimska profeten Muhammeds födelsedag, Mawlid Enábawi. Det högtidlighåller SVT med ett halvtimmeslångt program på bästa sändningstid.

I programmet träffar prästen Mikael Billemar sin vän imamen Ali Bourouine som berättar om hur muslimer firar denna dag. Mikael berättar i början av programmet att han i likhet med många andra svenskar inte känner till så mycket om denna muslimska högtid och att detta är ”ett gyllene tillfälle att få lära oss mer”.

I den judeokristna traditionen betraktas Muhammed inte som någon profet. Tvärtom ses han som en ”söndrare av religionen” och den kristna kyrkans uppfattning har varit att han efter sin död hamnade i helvetet för att pinas för evigt, något som bland annat porträtteras i Divina Commedia av Dante.

Svenska kyrkan, där Mikael Billemar länge varit verksam som präst, vill dock i interreligiöst samförstånd ändra på detta. Och hjälp med det får man av licensfinansierade (snart skattefinansierade) SVT. Ett annat initiativ till sådan interreligiös förbrödring tog ärkebiskop Antje Jackelén när hon vid sitt tillträde valde den muslimska trosbekännelsen ”Allahu akbar” som sitt valspråk och klargjorde att hon inte betraktar Jesus som en större profet för kristna än Muhammed.

Mikael berättar inledningsvis att Ali bara varit i Sverige i ett år och att det därför kan vara lite svårt att förstå vad han säger. Mikael och SVT förefaller dock övertygade om att vetgirigheten bland svenskarna att få veta mer om profetens födelsedag gör att vi mer än gärna överser med denna språkförbistring.

Programmet kan ses direkt nu kl 18:30 i SVT2. Men den som inte har möjlighet att bänka sig vid den tidpunkten behöver inte misströsta. Programmet finns också på SVTPlay och kommer att finnas tillgängligt där i hela sex månader, fram till den sista maj. För att utlandssvenskar inte ska känna sig berövade detta ”gyllene tillfälle” kan programmet, i motsats till många andra, också ses i hela världen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons