tv4-breivik-feature

Youtube/Al Jazeera

Inrikes

TV4 om SD-toppen: ”Högerextrema narrativ” som Breivik

Publicerad 3/27/2023
Annons

TV4 anklagar Sverigedemokraterna för att ha ”högerextrema narrativ” som terroristen Anders Behring Breivik. Bakgrunden är ett internt dokument från SD-knutna tankesmedjan Oikos.
– Det står i den här texten att det är en liten elit som planerat och orkestrerat att byta ut den svenska kulturen mot radikal islam, säger TV4-profilen Emil Hellerud till Samnytt.

Tankesmedjan Oikos bildas 2020 av Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ett av partiets mer tongivande politiker. I september 2021 tar tankesmedjan fram ett internt dokument som målar upp en dyster bild av den svenska samhällsutvecklingen.

TV4:s ”Kalla fakta” har tagit del av dokumentet, som enligt tv-kanalen är tänkt att användas för att äska pengar från ”rika konservativa i USA” i samband med att företrädare reser dit under 2022.

– Det är väldigt många bilder på Mattias Karlsson, så med alla bilder blir det sjutton sidor, beskriver Hellerud dokumentet för Samnytt.

Författare av dokumentet är inte minst Karlsson och hans tidigare politiske rådgivare Andreas Palmlöv. Palmlöv är numera chefsstrateg för Insamlingsstiftelsen för Svensk Konservatism, som driver Oikos.

Jämförs med Breivik

I det interna dokumentet förekommer uttryck som TV4 menar att experter bedömt ingår i konspirationsteorier om ”djupa staten” och ett pågående ”folkutbyte” i Sverige.

– Vad jag har ställt frågor om väldigt specifikt, och som experterna har lyft, är att det står i den här texten att det är en liten elit som planerat och orkestrerat att byta ut den svenska kulturen mot radikal islam. Det är det som de har identifierat som konspirationsteorier, säger Hellerud.

Det är resonemang som han i en intervju med Mattias Karlsson, som SD laddat upp till Youtube, knyter till en ökänd norsk terrorist.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”

– Det är en del av de högerextrema narrativen som till exempel Anders Behring Breivik hade i sitt manifest, säger Hellerud i intervjun.

TV4-medarbetaren förnekar emellertid att han jämfört Mattias Karlsson med Breivik, något som partiet påstår på Youtube.

– Om man lyssnar på intervun så framgår det att han ber om exempel på varför det är en högerextrem konspirationsteori, varpå jag ger som exempel att Anders Behring Breivik använde folkutbytet i sitt manifest. Han anser under intervjun att jag jämför honom med Breivik, vilket jag i intervjun förnekar, säger han till Samnytt.

Ifrågasatta experter

Kalla fakta och Emil Hellerud har anlitat ett flertal olika forskare och experter för att bedöma Oikos interna dokument.

– Jag har aktivt valt bort experter som har en uttalad ideologisk profil eller ståndpunkt, säger Hellerud till Samnytt.

Men experternas opartiskhet ifrågasätts. Inte minst av Mattias Karlsson.

En av experterna, pedagogikdocenten Christer Mattsson, har tidigare opinionsbildat mot SD och jämställt partiets ideologi med nazismen. Han har länge varit aktiv i vänstermiljön och bland annat skrivit artiklar för vänsterextrema Expo.

En annan av dem, idé- och lärdomshistorikern Andreas Önnerfors, startade 2018 en kampanj mot Göteborgs-posten för att försöka få tidningens högerliberala ledarskribent Alice Teodorescu sparkad från tidningen. Påtryckningarna för att göra Teodorescu arbetslös baktände dock, och han tvingades senare be om ursäkt.

Önnerfors har också figurerat i Expo och kandiderade i höstens val för Centerpartiet i Malmö.

”Handlar om fakta”

Trots experternas politiska kopplingar menar Emil Hellerud att deras bedömningar av det interna Oikos-dokumentet är relevanta.

– Deras akademiska meriter gör dem lämpade att bedöma var konspirationsteorierna kommer ifrån. En del av experterna jag pratat med har inte känt till textens ursprung när de analyserat den, de har ändå gjort samma analys, skriver han i en uppföljande kommentar till Samnytt.

– Det är viktigt att förstå att jag pratat med fem olika experter som gjort samma bedömning oberoende av varandra. Jag har även pratat med en högerpolitiker som gör samma bedömning efter att ha läst texten. Honom publicerar vi i morgon bitti.

– Att folkutbytet och den djupa staten är konspirationsteorier handlar om fakta och inte politiska åsikter, säger Emil Hellerud.

LÄS ÄVEN: Paludan om Wagneranklagelserna: ”En propagandagrej från TV4”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons