Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har cyklister i Göteborg under en tid plågats av en liga som stjäl värdesaker ur deras cykelkorgar. Nyligen greps några av ligans medlemmar som enligt regionspolischef Erik Nord ”inte hör hemma i Sverige”. Personerna som kommer från Rumänien ställs nu inför rätta.

Det väckte rabalder i vissa politiska läger att regionspolischefen i sociala medier var tydlig med att tjuvarna som gripits inte var svenskar. Han stod emellertid på sig mot kritiken och nu åtalas de rumänska gärningsmännen.

LÄS MER: Polischef skrev ”hör inte hemma i Sverige” för att beskriva kriminella utlänningar – får hård kritik

Ett flertal av stölderna ur cykelkorgar har skett i farten. En av de drabbade är läraren Anita, som också står som målsägande i åtalet mot det två männen som är släkt med varandra, 25 respektive 18 år gamla och kända av polisen sedan tidigare. Båda har begärt tolkhjälp på rumänska.

Anita berättar i en filmad intervju med SVT att hon blev bestulen på sin ryggsäck när hon cyklade till jobbet. Hon upptäckte inte att den var borta förrän hon var framme vid arbetsplatsen.

Anita vände och cyklade tillbaka i tron att ryggsäcken ramlat av under färden. Hon mötte då poliserna som haffat tjuven och fick klart för sig att hon blivit bestulen.

Ryggsäcken innehöll bland annat en bärbar dator. Där fanns också skrivningar som hon rättat hemma och skulle återlämna till sina elever.

LÄS MER: Här är misstänkta rumänska tjuvarna som polischefen menar ”inte hör hemma i Sverige”

Det Anita inte såg uppmärksammades dock av en polis som lägligt befann sig i närheten när stölden begicks. En patrull kom snabbt till platsen och kunde direkt gripa en av de två männen. Även den andre greps senare och båda anhölls och häktades.

Den yngre av männen åtalas för flera fall av grov stöld och den äldre för ett fall av försök till grov stöld, alla brotten har begåtts mot cyklister med samma modus operandi. Båda nekar till brott.

Misstankar finns om ytterligare minst två gärningspersoner och betydligt fler stölder av samma slag har skett den senaste tiden än de som omfattas av det aktuella åtalet vid Göteborgs tingsrätt. Sammanlagt har 17 brottsoffer gjort anmälan de senaste veckorna.

Polisen vill få in fler tips från allmänheten. De kan lämnas på telefon 114 14.

Anitas råd till alla cyklister i staden är att spänna fast innehållet i sina cykelkorgar med remmar. Själv ska hon få hjälp av en händig bekant att montera lock på sina korgar.