I somras försvann två 14-åriga livsstilskriminella ungdomar med invandrarbakgrund från två olika HVB-hem där de avtjänade vård för diverse brott och antisocialitet. Båda hittade en tid senare mördade. Nu häktas två andra ynglingar med invandrarbakgrund misstänkta för morden. De tros ha utförts på uppdrag av en ökänd gängledare, också han med invandrarbakgrund.

Den invandringsrelaterade gängkriminaliteten fortsätter att skörda mordoffer i oförminskad takt, trots utlovat kiriminal- och migrationspolitiskt ”paradigmskifte”. Och brottsligheten kryper allt längre ned i åldrarna, nu så långt att begreppet ”barnsoldater” myntats i medierapporteringen om fenomenet.

På fredagen häktades två ungdomar med invandrarbakgrund, misstänkta för att vara de som mördade 14-årige Mohamed och jämnårige Layth som i slutet på juli försvann från olika HVB-hem i Mellansverige där de vårdades för redan långt framskriden antisocial och kriminell livsstil.

Beställningsmord

Teorin är att de två gangsteravrättades som en ”markering” på uppdrag av ökände ledaren för gängkriminella Foxtrotnätverket Rawa Majid, i gängkriminella kretsar känd under smeknamnet Kurdiska räven.

Motivet till beställningsmorden tros vara att straffa de två ”barnsoldaterna” som ska ha misslyckats att utföra något brott de beordrats till och för att statuera exempel och sätta skräck i andra underhuggare i nätverket om vad som händer för den som schabblar eller sviker.

Torterades innan de avrättades

Bara några dagar efter försvinnandet hittades Mohamed knivmördad i ett skogsparti i Nynäshamn söder om Stockholm. Några veckor senare påträffades även Layth död i ett annat skogsområde i Upplands Bro norr om Stockholm.

Båda ynglingarna uppges ha utsatts för tortyrliknande misshandel innan de avrättades. Bilder på de torterade och mördade ska ha skickats runt i de kriminella nätverken kommunikationskanaler för att förstärka budskapet.

Kidnappades från HVB-hem

Det är vanligt att unga gängkriminella på eget initiativ avviker från HVB-hem som i regel har ett mycket svagt skalskydd för rymningar. I det aktuella fallet tros de två nu mördade ynglingarna dock ha kidnappats och förts bort.

Den bristfälliga säkerheten anpassad för en annan tid med en helt annan nivå av ungdomsbrottslighet, gör även fritagningar och kidnappningar enkla att utföra. Bortförandena av Mohamed och Layth är bara de senaste i raden av sådana incidenter.

Två häktade för mord och människorov

De två unga män som häktades på torsdagen är enligt handlingar som Samnytt tagit del av misstänkta för mord och människorov, det vill säga för att vara de personer som utfört minst en av kidnappningarna och ett av morden, det på Layth.

För några veckor sedan häktades en 15-åring misstänkt för medhjälp till samma bortförande och mord. Ingen har ännu gripits för det andra bortförandet och mordet, det på Mohamed. Polisen är förtegen om huruvida man misstänker att samma personer utfört båda kidnappningarna och morden.