På lördagskvällen besköts två män vid en tunnelbanestation i Hässelby strand. Båda har enligt polisen kopplingar till kriminella gäng – och en av dem tros ha kommit lindrigt undan med hjälp av en skyddsväst. Bara timmar senare avlossades skott mot ett flerfamiljshus i Haninge.

Det var strax omkring klockan 22 som Stockholmspolisen fick ett larm från Hässelby strand i västra Storstockholm. Flera vittnen hade hört ljud som de trodde härstammade från avlossade skott nära en tunnelbanestation. Så visade sig också vara fallet.

Polisen påträffade en lindrigt skadad man på platsen. Ytterligare en man ska ha blivit beskjuten men inte skadats enligt polisen. Detta uppger Aftonbladet ska ha berott på att han vid tillfället burit en skottsäker väst.

Tunnelbanestationen hölls stängd fram till klockan 03 på natten. En förundersökning om mordförsök har inletts av polisen och de är på jakt efter två svartklädda och maskerade gärningsmän. Vid klockan 06:30 på söndagsmorgonen hade ingen misstänkt gärningsman kunnat gripas.

Lägenhetshus besköts

Strax efter att tunnelbanetågen återigen kunde trafikera hållplatsen blev en fastighet beskjuten i en annan del av Stockholm – Vendelsömalm i Haninge.

– Det är någon som skjutit in i fasaden mot ett lägenhetshus. Ingen är skadad men vi är på plats för att undersöka vem skotten kan ha varit avsedda för, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Expressen.

Platsen spärrades av för teknisk undersökning och polisen inledde en förundersökning om olaga hot och brott mot vapenlagen.

Kort därefter stannade polisen ett fordon i närliggande Trångsund, Huddinge, i vilket flera män i 20-årsåldern befann sig tillsammans med ett misstänkt farligt föremål som fick undersökas av bombtekniker. Föremålet ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha varit en handgranat.

– Männen i bilen är gripna och vi har upprättat en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger Ola Österling.

LÄS ÄVEN: Trots rekordmånga skjutningar – Morgan Johansson tror på S-vinst i valet