Inrikes

En av de två gripna för bombväskan på hotellrum jobbade på Aftonbladet

Publicerad 2/2/2019
Annons

På fredagseftermiddagen larmades polis till Hotell Mornington i Bromma i västra Stockholm. Larmet gällde kvinnomisshandel men i rummet påträffade polispatrullen ett explosivt föremål som man på lördagen bekräftar var en kraftig bomb.

Polisen uppfattade att det var fråga om gärningspersonen respektive brottsoffret för det larm om misshandel man tagit emot. När polisen skulle hjälpa kvinnan blev de dock attackerade av henne med sparkar och slag och poliserna fick i stället för att hjälpa kvinnan gripa henne.

I en väska på hotellrummet påträffade polisen en väska som innehåll en kraftig bomb. Enligt polisens tekniker rör det sig om en bomb av så kallad flash powder-typ med en sprängkraft att förinta samtliga personer som befann sig i rummet.

Uppgifterna kring de personer som fanns i hotellrummet var inledningsvis knapphändiga. Polisen uppgav endast att det rör sig om en man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern.

Arbetade på Aftonbladet
Senare har framkommit att mannen har ett gediget brottsregister medan kvinnan ska ha arbetat som journalist på Aftonbladet men också ha en dom för narkotikabrott på sitt CV. Kvinnan sägs ha kurdiskt ursprung.

Paret anhölls och misstänks nu för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen misstänks även för vapenbrott då han ska ha varit beväpnad vid gripandet. Kvinnan misstänks förutom huvudanklagelsen även för narkotikabrott.

Förnekar brott
Det är oklart vilket mål paret ska ha haft för det planerade sprängattentatet. Polisen hoppas att det ska klarna när man fått tillfälle att förhöra paret mer ingående. Man arbetar enligt uppgift ”febrilt” med att utreda eventuella terrorkopplingar.

Trots indikationerna på planerat terrordåd uppger Säpo, som kontaktats i fallet, att de inte kommer att delta i utredningen utan betraktar den som ett vanligt polisärende.

Kvinnan uppges förneka brott. Hur mannen ställer sig till anklagelserna framgår inte.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons