kravaller-louisville-84773
Utrikes

Två poliser skjutna under Black Lives Matter-kravaller i USA

Publicerad 9/24/2020
Annons

På onsdagen utbröt rasidentitära vänsterkravaller i Louisville i delstaten Kentucky. Detta efter besked om att endast en av tre poliser blir föremål för åtal för ett polisingripande i mars i år som utmynnade i att en svart kvinna, Breonna Taylor, avled av polisens verkanseld. I samband med upploppen attackerades polisen av maskerade våldsverkare och två av dem sköts ned. En person uppges ha gripits för dådet.

Poliserna sköts när de ryckte ut på larm om skottlossning i samnand med ras- och vänsterupploppen. De fördes till sjukhus med ambulans och opererades. Tillståndet beskrivs om stabilt för båda poliserna. En misstänkt gärningsperson har gripits. Närmare uppgifter om vem den gripne är saknas i skrivande stund.

Åtalet mot polismannen som nu fått våldsverkare att ta till gatorna är inte den som sköt Breonna Taylor, utan gäller en annan polisman som avlossade skott på ett sådant sätt att fara kunnat uppstå för andra personer på platsen. De övriga två poliser som deltog i polisinsatsen, inklusive den som sköt Breanna Taylor, har enligt utredningen agerat helt i enlighet med reglementet.

Under polisinsatsen som gjordes med husrannsakan om att söka efter knark tillhörande en tidigare pojkvän till Breonna Taylor, Jamarcus Glover, skottskadades även en polis när Breonnas nuvarande pojkvän Kenneth Walker öppnade eld mot polisen. Denne väntar nu åtal för mordförsök. Polisens verkanseld skedde som ett svar på Walkers skjutande. Det utbredda kriminella väpnade våldet mot polisen har dock inte föranlett några motsvaande gatuprotester.

I likhet med det uppmärksammade fallet med den livsstilskriminelle fängelsekunden och drogmissbrukaren George Floyd som avled under ett polisingripande i Minneapolis i slutet av maj, har Black Lives Matter-rörelsen och andra våldsbejakande organisationer på den yttre vänsterkanten gjort gällande att Breonna Taylors död ska tillskrivas en utbredd strukturell rasism inom poliskåren. Det finns emelletid inga faktauppgifter som stödjer detta, vare sig i det enskilda fallet eller i statistik om hur många svarta respektive vita som skjuts av vita respektiva svarta poliser.

Upploppen i Louisville eskalerade till en sådan nivå att nationalgardet måste kallas in då den ordinarie polisen inte kunde hantera situationen. Horder av maskerade ras- och vänsterdemonstranter har ägnat sig åt att kasta föremål, vanaliserering och mordbränder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
625Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons