malta pass
Utrikes

Två saudiska familjer köpte 62 maltesiska pass

Publicerad 12/28/2018
Annons

62 familjemedlemmar från två av de rikaste familjerna i Saudiarabien har blivit ”malteser och EU-medborgare” förra året efter att ha betalat miljoner euros för att köpa maltesiska pass. De flesta är minderåriga och har eventuellt aldrig ens varit på Malta.

Det är en lista över 2017 års nya maltesiska medborgare, som publicerats i The Government Gazette för några dagar sedan, som visar att familjerna Al-Muhaidib och Al-Agil blev fullvärdiga medborgare i Malta förra året, rapporterar Times of Malta.

De två familjerna är inte bara två av de rikaste affärsklanerna i Saudiarabien utan nämns av Forbes som några av de rikaste i världen.

Al-Muhaidi-gruppen etablerades 1946 och sysslar främst med byggmaterial och livsmedel. Ordföranden Sulaiman Al-Muhaidib, har enligt Forbes en förmögenhet på över 3 miljarder euro, alltså omkring 30 miljarder kronor. Han köpte förra året maltesiska pass för sig själv och 34 av hans släktingar, inklusive hans bröder och deras familjer.

Svårt att se vem som köpt pass
The Government Gazette
-listan, som är sorterad enligt förnamn, vilket gör det svårare att skilja ut de som köpt pass från de övriga, indikerar även att Al-Agilfamiljen, som kontrollerar företagsimperiet Jarir värt över 15 miljarder kronor, köpt 27 pass från Malta.

Det finns väldigt lite information om Maltas kontroversiella pass-för-pengar-system, som lanserades 2014, trots att de som betalar stora summor pengar och köper eller äger fastigheter på ön har rätt till pass, medborgarskap och att rösta.

Regeringen har alltid motsatt sig krav på att göra en lista över de som köpt sina pass, istället för att sammanblanda köpare med de som fått medborgarskap genom naturalisation. Man menar att det skulle sätta systemets popularitet i fara eftersom köpare inte vill bli offentliga, speciellt inför deras egna regeringar.

Flesta från gulfstater
En stor andel av passköparna kommer från Gulfstaterna och östasiatiska länder. Även folk från före detta Sovjetrepubliker har attraherats av landets så kallade ”Individual Investor Programme”.

Utöver maltesiska pass och medborgarskap, vilket kostar motsvarande 6,5 miljoner kronor samt 250 000 för varje minderårig i familjen, får de även fri rörlighet inom hela EU.

EU ser inte positivt på programmet men har hittills tolererat det. Medborgarskapsfrågor faller även fortfarande under de enskilda medlemsländernas befogenhet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons