I ett inlägg på Twitter gick Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, ut och hyllade att kärnkraften nu fasas ut, med hänvisning till den elproduktion som i just den stunden skedde. I diskussionen som följde fick han hård kritik och en av de som kritiserade honom la ut en bild på det faktum att vindkraft orsakar mer koldixoidutsläpp än exempelvis kärnkraft. Detta valde dock Twitter att klassificera som “känsligt material” och la således bakom en varningstext.
I tråden som skapades den 30 december skrev Per Bolund följande:
https://twitter.com/bolund/status/1211781306687934465
Elproduktionen kan ses på Svenska Kraftnäts hemsida och var vid det tillfället i enlighet med ovan. Men hans inlägg fick direkt massiv kritik för att vara vilseledande och okunnigt.
Ett av dessa inlägg kom från en Anders Ask, som poängterade att vindkraft orsakar mer utsläpp än kärnkraft. Detta valde dock Twitter att klassificera som “känsligt material”, varför hans inlägg försågs med en varningstext:
Efter att man klickar på “visa” så kommer bilden upp. Den handlar om utsläpp av koldioxid relativt dess energiproduktion, där vindkraften alltså enligt bilden orsakar mycket större utsläpp än exempelvis kärnkraft:
För att undvika sådana varningstexter måste en användare gå in i inställningarna och klicka i “visa känsligt material”.
På vilket sätt en graf över de olika energislagens koldioxudutsläpp skulle vara känsligt framgår inte av Twitter.
Massiv kritik av Bolunds inlägg
Hela Bolunds twitter-tråd domineras i övrigt av massiv kritik av honom och hans inlägg.
En person konstaterade exempelvis att vindkraften varierar kraftigt och menar att en avveckling av kärnkraften motverkar ambitionen att “rädda klimatet” för de som menar att det är i fara:
Och så här såg det ut på julafton. Stora variationer Per. Vi behöver mer klimatbra el i SE och i andra länder, därför behövs såväl kärnkraft som förnybart. Varför är det viktigare för sig & MP att avveckla kärnkraft än att rädda klimatet? pic.twitter.com/Qx5zm4IbvM
— Lars Hjälmered (@larshjalmered) December 30, 2019
En annan förklarade att vattenkraften lätt kan regleras beroende på hur mycket det blåser och att just kärnkraft och vattenkraft är vår baskraft, vilket vindkraften inte har förmåga att vara.
Vad Per Bolund troligtvis inte vet är att när det blåser mycket så skruvas vattenkraften ner (För den är lättast att snabbreglera). Blåser det mindre måste vattenkraften kunna gå in snabbt för att inte nätet ska tappa effekt. Kärnkraft & vattenkraft har varit (är) vår baskraft.
— Per Eriksson ???????⚔️ (@PerEriksson2) December 31, 2019
Ytterligare en menar att att koldioxidfri el rimligen måste vara bra att behålla och att Sverige endast verkar vilja visa upp “fina siffror”
Men Per, hade det inte varit bättre om Sverige kunde fortsätta att exportera samma mängd CO2-fri el som innan stängningen? Nu tillkommer istället el alstrad av ökad förbränning av kol och gas. Man får intrycket att det viktigaste är att Sverige kan visa upp fina siffror.
— Space Bob (@Grymlig) December 31, 2019
LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät fördubblar elnätsavgifterna – sänkningar utlovades i valrörelsen
En annan tar upp effektbalansen och konstaterar att elen även ska transporteras.
Det är iofs tillgången på effekt som blir utmanande då det inte går att räkna med all kapacitet är tillgänglig samtidigt samt att kraften helst skall vara tillgänglig i den del av landet där den förbrukas. Bra effektbalans i norrland hjälper inte krafttörstiga södern.
— Mikael Pawlo ? (@mpawlo) December 30, 2019
Tyskland tas också som ett varnande exempel i och med att de stängde ner sin kärnkraft väldigt hastigt.
I Tyskland är man tvungen att satsa på kolkraft. De har inte möjligheten att ha vattenkraft som den säkra kraftkällan, som ger energi även kl 24 en vindstilla Juldag, som var fallet detta år. Resultat av en havererad miljöpolitik styrd av Miljöpartister
— Erik Dahlbäck (@erikvalleybrook) December 31, 2019
Sverige elproduktion kan ses på Svenska Kraftsnäts hemsida.
LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät fördröjde rapport om elprishöjningar – var obekväm för regeringen i valet