Sociala mediejätten Twitter meddelar att man med anledning av det förestående EU-parlamentsvalet sjösätter ett nytt verktyg. Verktyget ska göra det lättare för användare att få bort tweets som de anser är felaktiga.

Med verktyget, som är tillgängligt från och med den 29 april, blir det möjligt att flagga och därmed snabbt uppmärksamma Twitter på sådant innehåll som rör EU-valet och som man upplever är desinformation eller fejknyheter. Tanken är att detta innehåll sedan skyndsamt ska rensas bort.

Från Twitter, som pressats till åtgärden från politiskt håll, hävdar man att verktyget är till för att få bort objektivt sakligt felaktiga uppgifter. Det kan exempelvis gälla försök att få väljare att missa valet genom att uppge ett annat valdatum än det korrekta eller att det går lika bra att sms- eller mejl-rösta.

LÄS ÄVEN: Trump kallade till sig Twitters vd – tog upp plattformens partiskhet mot konservativa

Många menar dock att de vaga formuleringarna med begrepp som ”missvisande” och ”fake news” öppnar även för åsiktscensur och snarare ökar än minskar risken för demokratihotande valpåverkan. Verktyget är skräddarsytt för valet och kommer när valet är över att tas bort. Även innehåll som ”underblåser politisk polarisering” nämns som sådant som kan komma att raderas.

Nyligen kallade USA:s president Donald Trump till sig Twitters vd för att inför presidentvalet nästa år diskutera det han och många andra menar är plattformens partiskhet där vänsterliberala åsikter favoriseras medan konservativa åsikter undertrycks. Det framgår inte huruvida Twitter planerar något liknande verktyg i samband med det amerikanska valet.