Twitter har nyss märkt engelska BBC som ”statsfinansierat” något som ogillas av det stora statsfinansierade mediakonglomeratet.

BBC är irriterade efter att Twitter stämplat BBC som ”statligt finansierad media”, trots att BBC faktiskt är statligt finansierat.

Storbritanniens nationella radio- och tv-bolag finansieras huvudsakligen av de brittiska hushållen via en licensavgift, på liknande sätt som i Sverige, som också krävs för att titta på kanaler eller direktsändningar som inte tillhör BBC. Detta kompletteras av inkomster från kommersiell verksamhet.

Kontot @BBC – som har 2,2 miljoner följare – är för närvarande märkt som statligt finansierad. Denna märkning har dock inte getts till BBC:s andra konton, inklusive BBC News (World) och BBC Breaking News.

”Försöker lösa problemet”

I ett uttalande till CNN sade BBC följande: ”Vi talar med Twitter för att lösa detta problem så snart som möjligt. BBC är och har alltid varit oberoende. Vi finansieras av den brittiska allmänheten genom licensavgiften.”

BBC fick etiketten efter att en liknande etikett gavs till amerikanska National Public Radio (NPR), något som Twitter dock senare backade på.

Twitter betecknade ursprungligen det amerikanska radio- och tv-bolaget som ”statsansluten media” och satte det på samma nivå som det ryska propagandanätverket RT och Kinas Xinhua News Agency. Efter en reaktion från NPR – som sa att de inte skulle twittra från kontot så länge märkningen fanns kvar – ändrades den i stället till ”statligt finansierad media”.

Twitter definierar statsanslutna medier som medier ”där staten utövar kontroll över det redaktionella innehållet genom ekonomiska resurser, direkta eller indirekta politiska påtryckningar och/eller kontroll över produktion och distribution”.