Foto: Akela Photography.

Tysk delstat förbjuder heltäckande islamsk klädsel i skolorna

1.2K Shares

Myndigheterna i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland meddelade för några dagar sen att man påbörjat processen för att implementera den nya lagen som syftar till att främja ett ”tillsammansskap” inom utbildningsväsendet.

I ett uttalande säger en talesperson för delstatens utbildningsministerium att man är överens om att ändra skollagen. Innan det kommer att klubbas igenom officiellt kommer det dock föregås av bland annat en parlamentarisk debatt.

Hittills har man gått efter en dom 2014 i Bayerns administrativa domstol som stipulerar att ansiktstäckande slöja kan förbjudas för lärare då det utgör ett ”objektivt hinder” i arbetet.

Man hänvisar till ett fall med en 16-årig flicka i Hamburg som skäl för att förbudet även ska gälla elever.

”Även om det bara finns enskilda fall runtom i Tyskland, har fallet i Hamburg visat behovet av en juridiskt vattentät reglering för att tillämpa förbudet i en nödsituation”, skriver man.

Främjar öppen kommunikation

Enligt delstatens kulturminister Dr Susanne Eisenmann kommer förbudet att främja ett ”tillsammansskap” och ”öppen kommunikation” i skolorna.

– Lärare och elever måste kunna titta varandra i ansiktet i ordets rätta bemärkelse, säger hon.

1.2K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.