is-islamiska-staten-746363
Utrikes

Tysk studie avslöjar islamistiska tendenser i klassrummen

Publicerad 1/15/2018
Annons

En undersökning i den tyska delstaten Niedersachsen ledd av brottsforskaren Christian Pfeiffer om om orsakerna till kriminalitet bland invandrare, visar att många skolelever med muslimsk bakgrund bejakar islamism och även muslimskt motiverat våld och terror.

Forskningen, som görs av kriminologiska forskningsinstitutet i Niedersachsen (KFN) och inleddes 1998, sker på uppdrag av förbundsministeriet för familjefrågor och kartlägger samband mellan våld och invandring. 2015 började man även samla in data om islamistiska attityder.

Analysen visade att en av tre (29,9 procent) av de muslimska studenterna som besvarade undersökningens frågor kan ”tänka mig att slåss för islam och riskera mitt liv”. Nästan lika stor andel (27,4 procent) Uttalandet höll med om påståendet att ”islamiska sharia-lagar, enligt vilka exempelvis äktenskapsbrott och homosexualitet straffas hårt, är mycket bättre än de tyska lagarna”.

Påfallande många stödde även våld som syftar till att främja islam, somliga även IS framfart och terroristattacker med målet att skapa en islamisk stat. 3,8 procent höll med om påståendet att ”muslimer får för att nå sina mål om det behövs begå terroristattacker”. Nästan en femtedel (19,8 procent) ställde sig bakom uttalandet ”muslimer är förtryckta över hela världen och måste de försvara sig med våld”.

Nästan lika många (18,6 procent) höll med om att ”det är varje muslims plikt att bekämpa de otrogna och sprida islam över hela världen”. Procentsiffrorna var något högre bland manliga studenter än kvinnliga, men skillnaderna var inte signifikanta.

Forskarna misstänker också att de verkliga siffrorna är högre än vad som framkommer i undersökningen, i synnerhet vad gäller våldsbejakande attityder. Det är sannolikt att många som välkomnar våld föredrar att hålla detta hemligt och inte berätta om det i en undersökning.

Enligt Thomas Bliesener, som är chef för KFN, kan det dock också finnas elever som provoceras av frågorna och kryssar i våldsbejakande åsikter på grund av det. Han menar därför att resultaten i undersökningen inte ska ”överdrivas, men inte heller spelas ned”.

På politisk nivå i Niedersachsen kommenterar man undersökningen med att man fokuserar på förebyggande åtgärder för att motverka muslimsk radikalisering bland elever med sådan invandrarbakgrund.

Bland de ungdomar som svarade på undersökningen fanns personer från bland annat Balkan, Libanon, Syrien, Iran, Irak och Pakistan. Men de allra flesta hade turkiskt ursprung. Tyskland har en lång historia av att ta in turkiska gästarbetare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons