En tysk studie visar att den svenska regeringen och myndigheter hade kunnat rädda tusentals liv i landet i fall att man valt en annan strategi i början av pandemin.

Det handlar om pandemins första fas där Sverige i motsats till andra europeiska länder valde att låta samhället vara öppet – vilket försvarades av statsepidemiolog Anders Tegnell som ett korrekt vägval. I samma veva lät man direktflyg från smittohärden i Kina komma till Sverige utan några kontroller överhuvudtaget. I en intervju med Samnytt visade det sig att statsepidemiologen inte ens känner till att sådana flyg fortsätter att anlända.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

I den första fasen avled 5 800 personer i Sverige och enligt studien som har publicerats i Süddeutsche Zeitung ska omkring 2 000 liv ha kunnat räddas om myndigheterna valt att inför restriktioner i ett tidigt skede, rapporterar norska ABC Nyheter.

Enligt studien ska antalet smittade i Sverige ha varit 75 procent lägre om regeringen valt att stänga ned i likhet med Norges beslut den 12 mars förra året. Det var först när den andra och tredje vågen kom till Sverige och dödsantalen rusade – som statsminister Stefan Löfven införde striktare restriktioner för att stoppa smittans framfart.

LÄS ÄVEN: Regeringen tvingas erkänna: Politiskt vanstyre bakom massdöd på äldreboenden

Sverige har idag registrerat över 14 000 personer som har dött med COVID-19. Det kan jämföras med 2 489 personer i Danmark, 914 i Finland och 756 i Norge.

LÄS ÄVEN: S-politiker utan meriter fick toppjobb som vårdchef – gav klartecken till massdöd för corona-sjuka äldre