På ett EU-toppmöte i oktober föreslog Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som ett sätt att komma vidare i förhandlingarna om det hårt kritiserade föreslagna centraliserade kvotsystemet för migranter, att de länder som inte vill vara med ska slippa och i stället kunna välja att bidra ekonomiskt. Nu ansluter sig även Tyskland till den linjen.

Förhandlingarna om ett centralt EU-administrerat omfördelningssystem för migranter där det är obligatoriskt för alla EU-länder att delta har brutit samman. En rad medlemsstater har sagt tvärt nej till att lämna över sin invandringspolitik till Bryssel medan andra, däribland Sverige, har insisterat på att alla länder ska tvingas vara med.

I oktober återlanserade Österrike ett förslag om att de länder som vill fortsätta ha kontroll över vilka och hur många migranter man tar emot, i stället ska kunna bidra till systemet på annat sätt, exempelvis ekonomiskt. Förslaget vann inget gehör och nu har ytterligare tid gått utan att man kommit vidare i diskussionerna.

Nu förklarar sig Tyskland berett att släppa sitt hittillsvarande krav på obligatorium för alla EU-länder att delta i omfördelningen av migranter. Det framgår av ett diskussionsunderlag från ett ministermöte nyligen mellan Tyskland och Frankrike. Uppgiften kommer från Financial Times och vidarebefordras av Europaportalen.

Enligt dokumentet är de två dominerande EU-medlemsstaterna nu eniga om att de medlemsländer som kan anföra ”goda skäl” ska kunna ställa sig utanför omfördelningssystemet om de samtidigt förklarar sig villiga att bidra solidariskt på andra sätt, dvs med pengar. Det framgår inte klart vad som ska anses konstituera goda skäl.

Utsikterna ökar för att detta blir utgångspunkten för fortsatta förhandlingar kring ett EU-centraliserat omfördelningssystem för migranter när båda de tyngsta rösterna i EU nu står enade.

I samband med det österrikiska utspelet vid toppmötet i oktober avvisade den dåvarande svenske statsministern Stefan Löfven förslaget i bestämda ordalag. Han slog fast att inget land ska kunna ”köpa sig fri” och ”hitta på” sin egen politik eller sitt eget sätt att vara solidariska på. Alla länder ska tvingas ”ta sitt ansvar” menade Löfven.