Tysklands inrikesminister Horst Seehofer slår an tonen för kommande EU-samtal.

Tyskland övertar medelhavsmigranter när Italiens nya regering öppnar hamnarna

402 Shares

Italiens nya vänsterregering har beslutat häva det stopp för människosmugglingen över Medelhavet som den tidigare inrikesministern Matteo Salvini genomförde. Nu erbjuder sig Tyskland att ta emot en stor andel av de migranter som väntas anlända till Italiens kust. Det rapporterar Deutsche Welle.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer föregriper med beskedet ”som en välkomnande gest” de diskussioner som förs centralt i EU om att öppna gränserna för båtmigranter som plockas upp av de så kallade NGO-fartyg som samarbetar med människosmugglarna.

Seehofer lovade att Tyskland ska ta emot var fjärde migrant som fraktas iland i Italien från Medelhavet. ”Det kommer inte att äventyra vår migrationspolitik” hävdade den tyske inrikesministern i ett uttalande till media.

Bedömare menar att beslutet ska ses som en ”goodwill-gest” för att sätta tonen för de EU-samtal om invandring som inleds på Malta senare denna månad. Samtalen syftar till att på nytt försöka nå en överenskommelse om fördelningskvoter för utomvästliga migranter.

Italien och landets inrikesminister Matteo Salvini har stått centrum för den senaste tidens europeiska migrationsdebatt och med honom ur vägen vill den tyska regeringen nu ta på sig ledartröjan för vad man kallar ”en mer human migrationspolitik” med öppna hamnar i stället för stängda.

Det är oklart hur stort folkligt stöd för en sådan politik den tyska regeringen har. Opinionsmätningar och resultat i delstatsval visar att invandringskritiska AfD ökat sitt väljarstöd kraftigt samtidigt som Seehofers parti CSU tappat många väljare.

402 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.