Förbundsdagen, det tyska parlamentet, röstade under torsdagen nej till att skicka den tysk-svenska kryssningsroboten Taurus till Ukraina. Det skriver Förbundsdagen på sin hemsida.

Frågan hade väckts av Kristdemokratiska unionen CDU/CSU som anser att Tyskland bör göra allt landet kan för att hjälpa till i kriget mot Ryssland. I en trepunktsmotion krävde partiet tuffare sanktioner mot Ryssland, att beslagtagna ryska tillgångar så långt lagen tillåter skänks till Ukraina samt ”omedelbar leverans” av vapensystem som kryssningsroboten Taurus till fronten.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk nyckelstad erövrad av ryska trupper

Regeringspartierna i kammaren motsatte sig emellertid förslaget. Och tillsammans med Alternativ för Tyskland och parlamentets två vänsterpartier röstades det ned med röstsiffrorna 480 mot 182.

En krigsförklaring

Det hårdaste motståndet mot militärt stöd till Ukraina kommer från det vänsterpopulistiska utbrytarpartiet BSW. Parlamentsledamoten Sevim Dagdelen kallade under debatten innan omröstningen det kristdemokratiska förslaget för en krigsförklaring gentemot Ryssland. Hon anklagade CDU/CSU för att ”fokusera på eskalering” och vilja ”korsa tröskeln till direkt tyskt deltagande i kriget”.

LÄS OCKSÅ: Zelenskyjs varning till västvärlden: ”Putin kommer äta upp er”

Tysklands socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz har tidigare uttalat sig positivt om att skicka fler vapensystem till Ukraina, men inte uttryckligen sagt ja till just Taurus. Hans parti röstade alltså under torsdagen nej till oppositionens motion.

De övriga två partierna i ”trafikljuskoalitionen”, de tre regeringspartiernas partifärger är röd, gul och grön, röstade även de nej till förslaget – med undantag för någon enstaka ledamot som röstade ja. Regeringen sägs arbeta med ett eget förslag om utökat militärt stöd till Ukraina.

Taurus är en luftavfyrad kryssningsrobot som tagits fram i ett samarbetsprojekt mellan tyska MBDA Deutschland GmbH och svenska Saab Dynamics AB. Den uppges ha en räckvidd på över 50 mil, vilket skulle det göra det möjligt för Ukraina att nå Moskva från ukrainskt luftrum. Ukraina har vid upprepade tillfällen vädjat om att få tillgång till den tysk-svenska kryssningsroboten.

LÄS MER: Medvedev: Tysk-svenska vapenfabriker legitima måltavlor