Den högsta domstolen i Tyskland, Bundesgerichtshof (BGH), kom nyligen med en dom som kan få följder kring hur landet hanterar barnäktenskap som ingåtts utomlands.
I samband med migrantvågen år 2015 separerades en syrisk man från sin minderåriga kusin som även är hans “fru” när paret anlände till Tyskland. Mannen accepterade inte myndighetsbeslutet att ogiltigförklara äktenskapet och överklagade därför, skriver Die Welt.
LÄS ÄVEN: Utredning: inget totalförbud mot barnäktenskap
Mannen anser att paret har gift sig lagligt enligt sharialag i Syrien i februari 2015. Han var vid tillfället 21 år gammal och flickan var 14 år gammal.
Efter att tyska myndigheter tagit hand om “frun” valde den den syriske mannen att överklaga beslutet i domstol. I den första instansen beslutades det att äktenskapet inte var påtvingat och mannen fick därför rätt att träffa flickan under helger.
Därefter skickades ärendet vidare till högsta domstolen i landet. Nu meddelade domstolen att äktenskapet mellan kusinerna ska utvärderas med grund utifrån att det faktiskt är accepterat i Syrien. I framtiden ska dessa fall hanteras individuellt och inte möta ett automatiskt ogiltigförklarande som tidigare.
LÄS ÄVEN: Domstol friade för tvångsäktenskap med minderårig flicka – för att mannen inte hann våldta henne
Flera barnäktenskap
Sedan migrantvågen år 2015 har Tyskland sett en stor ökning av antalet barnäktenskap. År 2016 hade landet kännedom av minst 1 000 fall, skriver Breitbart.
2017 beslutade Tyskland att höja åldern för giftermål från 16 års ålder till 18 års ålder. Det senaste beslutet från högsta domstolen kan nu innebära att lagen blir ett misslyckande.
LÄS ÄVEN: Hässleholms kommun tillåter barnäktenskap – om det är motiverat med ”parters bästa”