Skälet till förslaget från Tysklands utrikesminister Heiko Maas är att han inte vill att unionen ska kunna hållas ”gisslan” av ett enskilt land som har en avvikande åsikt.

Maas kommentar görs några dagar efter att en annan regeringsföreträdare kritiserat Ungern. I Berlin ska det finnas ett växande missnöje med hur EU:s medlemsländer kan förhindra unionen från att agera i frågor där nästan alla är överens.

– Vi kan inte låta oss hållas gisslan av de som sätter hinder för europeisk utrikespolitik med sitt veto, sa Maas på en pressträff.

– Om du gör det riskerar du förr eller senare sammanhållningen i Europa. Vetot måste tas bort, även om det betyder att vi kan bli utröstade.

”Patetisk papperstiger”

I april blockerade Ungern ett EU-uttalande där man kritiserar Kinas nya säkerhetslagar i Hongkong. Enligt den ungerske premiärministern Viktor Orban har EU-vänstern, med den tyska vänstern i spetsen, attackerat Ungern för ”vägran att skriva under en politiskt inkonsekvent och lättsinnig gemensam deklaration om Hongkong”. Enligt Orban gör denna att EU ser ut som en ”patetisk papperstiger”.

Vidare menar Orban att EU:s utrikespolitik bör bestämmas av statsöverhuvuden och regeringar i stället för vad han kallar byråkrater. När det gäller Kina anser han att ett nytt kallt krig måste undvikas.