anatolij tymosjtjuk

Foto: Biser Todorov, CC BY 3.0

Utrikes

Uttalar sig inte om kriget – riskerar nu att få karriären raderad

Publicerad 3/10/2022
Annons

Anatolij Tymosjtjuk, som gjort flest matcher i det ukrainska landslaget, bör straffas för att inte ha uttalat sig om Rysslands invasion av Ukraina. Det anser Ukrainas fotbollsförbund.

Tymosjtjuk är i dag assisterande tränare i ryska Zenit Sankt Petersburg och har spelat 144 landskamper för Ukraina. Han har tillhört klubbar som Sjachtar Donetsk och Bayern München. Mellan 2000 och 2016 representerade Tymosjtjuk det ukrainska A-landslaget.

Nu har han fått hård kritik för att inte ha kommenterar kriget. I ett pressmeddelande kräver det ukrainska fotbollsförbundet inte bara att alla Tymosjtjuks titlar och tränarlicenser ska strykas med omedelbar verkan, man vill även att han fråntas samtliga statliga utmärkelser och hederstitlar samt att han tas bort ur det officiella registret över spelare som representerat landslaget.

LÄS ÄVEN: Rysk-svensk förening hotas med indraget bidrag

”Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tymosjtjuk, den tidigare lagkaptenen för Ukrainas landslag, inte gjort något offentligt uttalande. Han har heller inte avslutat sitt samarbete med angriparens klubb”, skriver det ukrainska fotbollsförbundets etik- och fair play-kommitté i ett uttalande på förbundets hemsida.

Vidare hänvisar man till att hans tidigare klubb, Bayern München, publicerar uttalanden och håller möten till stöd för Ukraina. Genom sin tystnad menar man att Tymosjtjuk skadar bilden av ukrainsk fotboll och bryter mot paragraf 1.4. Del 1 i artikel 4 i UAF:s etiska regler och rättvisa spel.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons