När Utrikesdepartementet flög cirka 2 000 afghaner till Sverige från Kabul i augusti förra året, nästlade sig ett hundratal obehöriga ombord. Det var personer som varken stod på den så kallade svensklistan eller var kvotflyktingar. Nu ska de hem, dock inte alla.

Som Samnytt tidigare rapporterat lyckades obehöriga ta sig med UD:s evakueringsflyg från Kabul, Afghanistan i augusti 2021. Bland annat hade två personer som redan utvisats ur Sverige tagit chansen att återvända.

Hur bedragarna lyckades ta sig hela vägen till Sverige, trots de olika säkerhetskontrollerna både innanför och utanför flygplatsen och vid ombordstigandet, förklaras av den kaosartade situationen som rådde, enligt Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

LÄS ÄVEN: Poliskälla avslöjar afghankaos på Arlanda: ”Det bara rasar in folk utan papper”

”Oerhört turbulent”

– Det var oerhört turbulent och informationstillgången var inte den bästa, säger han till SR.

Statsradion rapporterar att ett ”hundratal” felaktigt kom med till Sverige. Nu har ”flera av dem” fått besked om utvisning. Inga siffror rapporteras dock. Däremot framkommer att ett antal av de obehöriga lyckats få uppehållstillstånd i Sverige, sina lögner till trots.

”Obaid”, är en av bedragarna. Han berättar i inslaget att han helt enkelt åkte till flygplatsen och sa att hans liv var hotat. Det räckte alltså för att hamna på de svenska planen. Enligt SR saknar ”Obaid” helt koppling till Sverige men lyckades trots detta ta sig ombord. Väl på svensk mark sökte han uppehållstillstånd. Nu, efter nästan ett år i Sverige, har han fått avslag och beslut om utvisning.