I slutet av förra veckan grep Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) en chilensk-amerikansk videobloggare som har hundratusentals prenumeranter på YouTube. Ukraina anklagar mannen för att producera och sprida videomaterial som rättfärdigar Rysslands invasion. Han riskerar nu fängelse i 5-8 år.

Videobloggaren är 55-årige Gonzalo Lira, medborgare i både Chile och USA, som sedan flera år tillbaka varit bosatt i Kharkiv i Ukraina tillsammans med sin ukrainska fru och deras två barn. Enligt tidningen Business Insider är Lira utbildad i USA och har en bakgrund som författare samt regissör.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti

Efter Rysslands invasion har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vidtagit flera åtgärder med nya lagar för att ”avrussifiera” landet. Bland annat tillåts inte oppositionspartier, media och kyrkor som anses stå Ryssland nära.

Gonzalo Lira. Foto: WIkipedia

Fredag den 5 maj meddelade Ukrainas säkerhetstjänst SBU att en utländsk videobloggare frihetsberövats. Ukrainska myndigheter har även publicerat en video som visar när en insatsstyrka griper Lira i hemmet. I videon syns ett automatvapen riktas mot bloggen när han öppnar dörren. I en senare sekvens syns en av soldaterna greppa tag i bloggaren och säga: ”Välkommen till Ukraina”.

Bevisningen

Det framgår av ett pressmeddelande från säkerhetstjänsten att Gonzalo Lira är misstänkt för att sprida krigspropaganda genom att glorifiera och stödja Rysslands krigsbrott. Sedan mars 2022 är det förbjudet för media i Ukraina att på något sätt rättfärdiga Rysslands invasion.

”Producerat och distribuerat material som motiverar Rysslands väpnade aggression mot Ukraina”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Ukrainska myndigheter i Kharkiv har publicerat delar av bevisningen på YouTube:

Stora konton med kontroversiella analyser

Sedan Rysslands invasion har Lira ägnat sig åt att videoblogga om kriget men även geopolitik i stort. Liras material är allt ifrån egna analyser till intervjuer och har ett tydligt pro-ryskt perspektiv på händelseutvecklingen. Han lägger skulden för invasionen på Ukraina och försvarar Vlaidmir Putins olika motiv.

En av Liras kanaler på YouTube har 311 000 prenumeranter ytterligare en har över 117 000 prenumeranter en tredje kanal har över 76 000 prenumeranter. På Twitter har bloggaren över 117 000 följare. Vidare använder han även Telegram för att nå ut med sitt material från lägenheten i Kharkiv.

Anledningen till att Lira har flera olika YouTube-konton uppges bero på att han tidigare gripits i Ukraina. I en video berättar Lira för tittarna att säkerhetstjänsten SBU tog över hans YouTube-konton och även reklamkontot hos Google för att stoppa bloggarens intäkter.

Det gripandet inträffade i april 2022 efter att Lira hade publicerat bilder på tillfångatagna ukrainska soldater. Men även videomaterial på amerikaner som har rest till Ukraina för att strida mot Ryssland och sedan dödats i strid. På YouTube har Lira också uppmanat amerikaner att inte resa till Ukraina och dö i strid.

Bland alla videobloggar och utspel finns även ett Twitterinlägg som har fått stor uppmärksamhet. Lira har publicerat en lista med namn på personer som han menar att Zelenskyj har sett till att mörda i landet. Bloggarens material har vid flera tillfällen lyfts fram i rysk media.

Hävdar att flyktingar inte återvänder

En av Liras sista videobloggar innan han greps i förra veckan handlade om Ukrainas demografi efter invasionen. Lira hävdar att ”Ukraina är slut som nation”. Detta eftersom att omkring 15 miljoner, mestadels kvinnor, har lämnat landet. Enligt videobloggaren kommer den överväldigande majoriteten av ukrainska flyktingar aldrig att lämna västvärlden eller Ryssland – för att återvända till Ukraina.

Gonzalo Lira sitter häktad under utredningen. Om bloggaren döms riskerar han fängelse i mellan fem och åtta år. Det rapporterar den amerikanska nyhetssidan The Daily Beast.

Protester när Ryssland grep reporter

I slutet av mars greps den amerikanske journalisten Evan Gershkovich i Ryssland. Gershkovich, som sedan 2017 arbetat som journalist i landet, anklagas för spioneri sedan han sammanställt uppgifter om Wagnergruppen inför en kommande artikel.

Källor påpekar att Wagnergruppen är en del av Rysslands militärindustriella komplex. De uppgifter om den paramilitära gruppen som Gershkovich samlat in klassas därför som statshemligheter.

LÄS ÄVEN: USA-reporter kvar i ryskt förvar

Frihetsberövandet har mötts av starka protester från västvärlden. EU-kommissionens talesman Peter Stano, USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield är några av dem som fördömt gripandet med budskap som ”journalistik är inte ett brott”.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har fördömt gripandet av Evan Gershkovich.

– Det är viktigt att respekta pressfriheten, journalisters rättigheter och deras rätt att ställa frågor och göra sitt jobb, menar militäralliansens ledare.

Ukrainas frihetsberövande av den amerikanske medborgaren Gonzalo Lira har däremot inte resulterat i några kommentarer från ledarna i väst.

LÄS ÄVEN: EU ska bekämpa oliktänkande: ”Förgiftar offentliga rummet – vi går efter dem”