Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som förra månaden greps i Ryssland, släpps inte mot borgen. Det har en rysk domstol beslutat. Gershkovich anklagas för spioneri sedan han sammanställt uppgifter om Wagnergruppen.

Evan Gershkovich, som är född i USA men har rysk-judisk bakgrund, arbetar sedan 2017 som journalist i Ryssland. De första åren för Moscow Times, därefter för franska AFP och sedan januari förra året för Wallstreet journal.

Den 29 mars i år greps han av rysk underrättelsetjänst i Jekaterinburg, anklagad för spioneri. Han höll då på att arbeta med en artikel om den så kallade Wagnergruppen.

Protest från väst

Evan Gershkovich är den förste amerikanske journalist som grips i Ryssland sedan kalla krigets dagar. Frihetsberövandet har mötts av starka protester från västvärlden.

EU-kommissionens talesman Peter Stano, USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är några av dem som fördömt gripandet.

– Det är viktigt att respekta pressfriheten, journalisters rättigheter och deras rätt att ställa frågor och göra sitt jobb, menar militäralliansens ledare.

Fortsatt frihetsberövad

Under tisdagen hölls en förberedande förhandling i en domstol i Moskva. Evan Gershkovichs försvarare erbjöd betala borgen på 50 miljoner rubel, motsvarande drygt 6,3 miljoner svenska kronor, något som avslogs. Istället får Gershkovich stanna bakom galler i väntan på rättegång.

Källor som står den ryska underrättelsetjänsten nära påpekar att Wagnergruppen är en del av Rysslands militärindustriella komplex. De uppgifter om den paramilitära gruppen som Gershkovich samlat in klassas därför som statshemligheter. Den 31-årige Wallstreet journal-korrespondenten påstås ha gripits på bar gärning.

Om Evan Gershkovich döms för spioneri riskerar han mellan 10 och 20 års fängelse.