utslagna-feature

Hanna Malyar. Foto: Facebook/Sociala medier

Utrikes

Ukraina: Ryssland har förlorat tusentals soldater i kriget

Publicerad 2/25/2022
Annons

Ryssland har gjort svidande förluster under den pågående invasionen av Ukraina. Det uppger Hanna Malyar, Ukrainas vice försvarsminister, i ett officiellt uttalande.

Enligt Malyar har ”inkräktaren” förlorat uppemot 80 ryska stridsvagnar, 516 bepansrade stridsfordon av olika slag, 10 flygplan och 7 helikoptrar. Dessutom påstås Ryssland ha förlorat så mycket som 2800 man i striderna.

”Vi är starka! Segern är vår!”, avslutar Hanna Malyar sin korta sammanfattning vid tretiden på eftermiddagen, svensk tid.

Malyars uppgifter återupprepades senare under fredagseftermiddagen även av Ukrainas generalstab. Generalstaben lade dessutom till att Ukrainas militär slagit ut över 100 övriga ryska militärfordon samt skjutit ned 20 kryssningsrobotar.

Rysk tystnad

Ryska medier och officiella ryska kanaler har varit tystlåtna om Rysslands förluster i kriget. Den ryska nyhetsbyrån Tass har återgett uppgifter om hundratals dödade ukrainare, men inte rapporterat något om den egna sidans förluster.

Under torsdagens inledande offensiv slog ryska luftstridskrafter, såväl flygplan som robotar och artilleri, till mot militära och civila flygplatser i Ukraina för att upprätta luftherravälde över landet. Därefter tycktes ryskt stridsflyg vid upprepade tillfällen kunna flyga relativt obehindrat över den ukrainska huvudstaden Kiev.

Natten till fredagen återupprättade Ukraina emellertid ett luftförsvar över huvudstaden, och lyckades skjuta ned två mål varav minst ett var ett flygplan.

Ryssland bekräftar att ett flygplan sköts ned över Kiev, men hävdar att det var ett ukrainskt stridsplan som ukrainarna själva sköt ned av misstag. De har till och med identifierat flygplanstypen: Ett SU-27.

LÄS ÄVEN: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons