traffad-vagn-feature

Ryska stridsfordon korsar gränsen (t.v). Ryska stridsfordon som påstås ha slagits ut av ukrainsk trupp (t.h). Foto: UNIAN

Utrikes

Ukraina: Ryssland lider förluster

Publicerad 2/24/2022
Annons

De ryska trupperna har underskattat den ukrainska försvarsförmågan och tar just nu svåra förluster. Det hävdar Ukrainas regering, som samtidigt påstår att de egna förlusterna är små. Uppgifterna tillbakavisas av Ryssland, som istället uppger att de ukrainska soldaterna flyr hals över huvud undan den ryska invasionen.

Sex ryska stridsflygplan och två helikoptrar har skjutits ned. Fyra ryska stridsvagnar, ett flertal övriga stridsfordon och ”50 ryska ockupanter” har förstörts under de inledande striderna. Det uppger Ukrainas inrikesdepartement och landets generalstab i officiella uttalanden. Samtidigt beskrivs de egna förlusterna som begränsade.

En video påstås visa en rysk kolonn av stridsfordon som brinner. Foto: Sociala medier

Påståendena tillbakavisas av Rysslands försvarsdepartement, som hävdar att man slagit ut hela Ukrainas luftförsvarsförmåga och att de ukrainska försvararna flyr undan en pågående rysk invasion.

”De ukrainska gränsposteringarna erbjuder inget motstånd mot de ryska divisionerna. Det ukrainska luftförsvaret har slagits ut. Den militära infrastrukturen för Ukrainas flygbaser är ur funktion”, hävdas det.

De ryska uppgifterna bekräftas delvis av ögonvittnesrapporter som uppger att ryska stridsflyg verkar kunna operera relativt obehindrat i ukrainskt luftrum.

En video påstås visa ett ryskt stridsplan som skjuts ned. Foto: Sociala medier

Invasion

Det står nu klart att en storskalig rysk invasion av Ukraina pågår. Inte minst har rysk trupp korsat gränsen in till den ryskdominerade regionen Donbass, vars två utbrytarrepubilker Donetsk och Luhansk erkändes som självständiga av den ryske presidenten Vladimir Putin tidigare i veckan.

Men det kommer även mer osäkra rapporter om att ryska trupper korsat gränsen i norra Ukraina, nära Charkiv, och från Krimhalvön i söder.

Bostadshus i Charkiv träffades av en rysk raket.

Ryssland annekterade Krim 2014 efter att Ukrainas förre Rysslandsvänlige president Viktor Janukovytj störtats från makten. Janukovytj tvingades fly landet efter den statskupp eller folkresning, beroende på vilket vokabulär man föredrar, som blev startskottet för den pågående situationen i Ukraina.

Omfattande bombardemang

Det råder ingen tvekan om att ett mycket stort antal mål i runt om i Ukraina träffats av ryska missiler, raketer, bomber och artillerigranater. Dramatiska videobilder som sprids i sociala medier visar bland annat hur en missil träffar flygplatsen i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

Flygplatsen är en kombinerad militär och civil flygplats som främst används för inrikesflyg till Kiev.

Från ukrainskt håll menas det emellertid att försvarsförmågan är fortsatt god, trots den massiva attacken. ”Fienden” är främst intresserad av att skapa panik och slå ut kritisk infrastruktur, menar Ukrainas inrikesdepartement.

LÄS ÄVEN: Putins blixtattack mot Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons