Det är en allvarlig stämning i riksdagen under onsdagens partiledardebatt. Jimmie Åkesson (SD) menar att Löfven och Socialdemokraterna har splittrat Sverige – medan Ulf Kristersson (M) säger att ett extra val är den enda lösningen på problemen.

”Tar vi inte tag i det här kommer något att gå sönder i Sverige som inte kan lagas alls”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i sitt anförande under partiledardebatten. En pik mot Socialdemokraternas uttryck ”någonting håller på att gå sönder”.

Ulf Kristersson riktar stark kritik mot regeringen.

– Samhällsutvecklingen är rent ut sagt förfärlig. Glåporden haglar och ledarskapet lyser med sin frånvaro. Regeringen har tappat kontrollen om kriminaliteten, invandringen, bidragsfusket, vilka som ens finns i Sverige, de har tappat kontrollen över samma samhällsutvecklingen, säger Ulf Kristersson.

Partiledaren tar även upp ett nytt val som en nödvändig lösning.

– Det enda som skulle lösa knutarna är ett extraval, säger han.

Den moderata riksdagsledamoten Hans Rothenberg lyckades fånga justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons ansiktsuttryck på bild under partiledardebatten. Detta samtidigt som Ulf Kristersson talade om Sveriges otrygghet, skjutningar och sprängningar.

Har tidigare brutit löften

Inför riksdagsvalet 2018 gick den moderata partiledaren till val på att Alliansen enighet fortfarande existerade trots att den inte gjorde det. Hur Ulf Kristersson ser på olika samarbeten i en potentiell ny regering – där Moderaterna ingår – är i nuläget oklart.