Nato

Faksimil Facebook / Youtube

Inrikes

Ulf Kristersson kräver svenskt Nato-medlemskap till sommaren

Publicerad 4/7/2022
Annons

Under ett tal på Försvarshögskolan presenterade moderatledaren Ulf Kristersson partiets nya säkerhetspolitiska linje. Samtidigt ställde han krav på ett svenskt Nato-medlemskap senast till juli i år.

Kristerssons ultimatum till regeringen går ut på att Sverige tillsammans med Finland ska skicka in en ansökan om medlemskap till Nato-toppmötet i Madrid i slutet av juni, och anser att statsminister Magdalena Andersson (S) har till mitten av juni på sig att förankra en ansökan brett i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Anslaget till försvaret höjs till två procent av BNP

– När det yttre hotet kommer från ett land med kärnvapen – då är det Nato, och bara Nato, man vänder sig till, säger Ulf Kristersson.

Äventyrar landets säkerhet

Samtidigt kritiserade han regeringens nuvarande linje som han menar äventyrar Sveriges säkerhet.

– Det är själva syftet med Hultqvist-doktrinen om militär allianslöshet. Att vi medvetet avstår från att ge – och därmed från att få – försvarsgarantier från andra. Och istället lever på hoppet om oförberedd militär hjälp. Det är i bokstavlig mening en svensk osäkerhetspolitik, säger Ulf Kristersson.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: ”En Nato-ansökan skulle öka spänningarna”

Moderaterna kräver också, och avser försöka samla majoritet för, att försvarsanslaget ska upp till Nato-standard på två procent av BNP till 2025.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons