Kristersson vill höja pensionsåldern: man ska inte ha ”väldigt många år kvar efter arbetslivet”. Den nya pensionsåldern blir ”mot 70”, enligt moderatledaren. Den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt motiverade den höga asylinvandringen just med att den skulle ”rädda” pensioner och välfärden.

I ett avsnitt av Opinion Live igår från Almedalen intervjuade programledaren Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som var till synes på gott humör. En av frågorna gällde höjning av pensionsåldern. På det svarade Kristersson följande:

– På olika sätt behöver vi höja pensionsåldern.

Till vad?

– Det där är lite klurigt… för vi har ju inte pensionsåldern. Det är svårt att höja pensionsåldern i ett land som saknar pensionsålder… men fler ska behöva jobba högre upp i åldrarna så att man får bättre pension och så att man inte får så väldigt många år kvar efter arbetslivet.

Vidare uppger Kristersson att han ”tror att pensionsåldern kommer att gå mot 70” under hans livstid.

Ett utdrag av programmet kan ses nedan:

Utspelet kan tolkas som att Moderaterna genom att höja pensionsåldern vill ordna så att svenskarna inte får leva så länge på sin pension. Samhällsnytts telefonsamtal till partiets pressjour besvarades av Charlie Levin Forsberg, som av allt att döma befann sig på politikernas jippo i Almedalen. I bakgrunden hördes gapskratt från ett större sällskap. När vi frågar Forsberg hur utspelet ska tolkas, blir vi hänvisade till mejl.

Vi kommer att publicera strax och du har möjlighet att kommentera utspelet nu medan vi pratar. Vill du göra det?

– Tack för hjälpen! säger Forsberg och lägger på luren.

Moderaternas före detta partiledare Frederik Reinfeldt motiverade en hög asylinvandring just med att invandrarna behövs för att ”rädda” pensioner.

Samhällsnytt fortsätter att söka Moderaterna för en kommentar.