Nya_Karolinska_Bild_Holger_Ellgaard_Wikimedia

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Undermålig luftkonditionering på rekorddyra Nya Karolinska – kall dryck till operationsteamen dras in

Publicerad 9/4/2019
Annons

Standarden på rekorddyra Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm/Solna (NKS) håller inte den höga nivå som prislappen indikerar. De senaste larmen handlar om inställda operationer på grund av undermåligt ventilationssystem. Höga temperaturer i operationssalarna gör kirurgteamens arbete till en plåga och leder till att sjukvårdsmaterial förstörs. Dessutom har av besparingsskäl kalla drycker till den svettiga och törstande vårdpersonalen dragits in.

För att garantera en steril miljö i lokalerna som saknar luftkonditionering och där ventilationen inte fungerar måste temperaturen höjas till minst 25 grader, väsentligt över de rekommenderade 18. Detta för att motverka en bakteriefrämjande luftfuktighet.

Den höga temperaturen är påfrestande för operationspersonalen, i synnerhet vid operationer som tar många timmar. Det leder också till att material måste kasseras som befaras inte längre vara steril och att vissa prover måste tas om som kan ha påverkats av temperatur och luftfuktighet. Därtill ökar risken för halkskador då golven blir hala under de rådande förutsättningarna.

– Eftersom vi inte har någon fungerande luftkonditionering i detta världens dyraste sjukhus får vi ibland en väldigt hög luftfuktighet, 70–80 procent. Då höjer vi värmen för att få ner fuktigheten och motverka kondens, förklarar en läkare för Läkartidningen.

För att motverka luftfuktigheten tvingas personal avsätta tid för att avlägsna kondens med våtdammsugare. Det inträffar också att operationer måste ställas in på grund av problemen när en steril miljö inte kan säkerställas.

Situationen för operationsteamen förvärras ytterligare av att de inte längre får några kalla drycker serverade under långa operationspass. Detta har sjukhusledningen beslutat upphöra med. Det uppgivna skälet är att det saknas pengar.

Enligt uppgift ska nu ventilationssystemet modifieras och ”trimmas in” med förhoppning om att arbetsmiljön i operationssalarna framgent ska bli acceptabel. Men problemen kommer ändå att kvarstå i andra utrymmen på avdelningarna där avfuktande ventilation helt saknas.

Ny Karolinska är världens dyraste sjukhus och en av de dyraste byggnaderna överhuvudtaget alla kategorier. Bygget har kantats av skandaler och kritik mot de skenande kostnaderna. Byggnation, utrustning och drift fram till 2040 beräknas till drygt 60 miljarder kronor.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons