Förra året publicerade Samhällsnytt en rad artiklar om stora säkerhetsbrister på Arlanda. Våra artiklar i ämnet kan läsas här. Nu framkommer ytterligare information på samma tema. En underrättelserapport visar att personal med ”kriminellt leverne” som kopplas till mc-gäng, kriminella nätverk och radikaliserade grupper jobbar på strategiska positioner på Arlanda.

Enligt en färsk underrättelserapport, som Expressen uppmärksammar, arbetar ”flera individer med kriminella kopplingar” på strategiska positioner på Arlanda flygplats.

Rapporten tar upp flera exempel. Flygplatspersonal som dömts för att ha smugglat narkotika, flera personer med kriminella kopplingar genomför säkerhetskontroller av resenärer och röntgar bagage, företag har anställda som är fullvärdiga medlemmar i kriminella gäng och en person som jobbat inne på landningsbanan har gripits för att ha beställt 30 kilo kokain med flyg från Colombia.

LÄS MER: Oro över flygsäkerheten när nyanlända syrier med oklar identitet anställs på Arlanda

Även Tullverket ska ha upptäckt hur lastare anställda på Arlanda smugglat narkotika och senare dömts för smugglingsbrott.

Passkontrollen vid Arlanda får också kritik för att vara otillräcklig.

Det är polisens underrättelseenhet som gjort kartläggningen som delvis bygger på intervjuer med de brottsbekämpande myndigheterna. Rapporten skickades till chefer i september förra året och visar att i varje fall ett tiotal personer som utför säkerhetskontroll på Arlanda flygplats kan kopplas till kriminella nätverk eller individer, eller har själva kriminell belastning.

LÄS MER: Källa inifrån Swedavia: allvarliga säkerhetsbrister på Arlanda

Enligt polisen kan dessa personer låta föremål passera utan kontroll genom röntgen, exempelvis mot betalning eller under tvång. De kallas ”möjliggörare”.

Rapporten tar exempelvis upp ett fall där en anställd utgör en del i ”mycket välorganiserad smuggling av gods i resväskor och paket”.

LÄS MER: GRANSKNING: Inga hinder för terrormisstänkta att gå ombord på svenska flygplan

Enligt Samhällsnytts egen rapportering utnyttjas invandrare som arbetskraft då det finns massiva subventioner där skattebetalarna betalar upp till 80 procent av en nyanländs lön.

Förutom att det föreligger grova brister i säkerhetsprövningarna som leder till rent kriminella handlingar som beskrivs ovan, orsakar det även andra problem. Ett fall vi tidigare rapporterat om är hur en anställd, som hade svårt att förstå svenska, checkade in 16 kilo vapen felaktigt.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Allvarliga säkerhetsbrister på Norwegian-flyg – ”En tidsfråga innan någonting händer”

Vi kunde även avslöja hur invandrare på Aviator, ett av de privata bolag som jobbar på Arlanda, beter sig illa mot den svenska personalen.

– Exempelvis när de gjort något fel eller inte lyssnat på instruktioner. Så fort man vänder sig om börjar de snacka sinsemellan och det är mycket ”svennehora”, ”svennejävel”, ”knulla din mamma” och sånt, berättade en källa för Samhällsnytt då.

LÄS MER:  Otryggt på Arlanda: egna personalen kallar kollegor ”svennehora”

Anställda lekte även på bagagebandet enligt en intern video kunde Samhällsnytt avslöja:

https://www.dailymotion.com/video/x6s1mjk