polis

Foto: News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Undersökning: ”Våld och brott” det som svenskar mest förknippar med samhället de lever i

Publicerad 11/20/2020
Annons

Sedan undersökningen Sverigestudien började 2010 toppar kategorin ”våld och brott” för första gången de värderingar, egenskaper och beteenden svenska folket förknippar mest med det Sverige de lever i. Även andraplatsen ger en dyster bild över samtiden: ”osäkerhet inför framtiden”.

Normalt genomförs studien vartannat år och den senaste kom i februari. I år beslöt man dock att göra en extra studie i september.

– Det var en period då corona stod tillbaka till mediala favoriter som klaner och våldbrott, på nyheter om statsbudgeten, på Preemraff. Vi pratade om ökad smitta, men framför allt då utvecklingen i Europa och om munskydd i kollektivtrafiken – samt Donald Trump, säger Stefan Kraft, en av studiens författare.

Enligt studien är det stora skillnader mellan män och kvinnor och mellan de i privat respektive offentlig sektor.

Ekonomisk stabilitet

”Byråkrati” på tredje plats pekas ut av en större andel bland de i offentlig sektor och ”arbetslöshet” har stigit snabbt i samband med pandemin.

När det gäller de områden man i stället önskade sig toppar ”ekonomisk stabilitet” följt av ”arbetstillfällen” och ”ansvar för kommande generationer”.

Avseende personliga värderingar toppas listan av samma område som i februari: ”familj”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons