På torsdagseftermiddagen fick polisen i Eskilstuna larm om att det avlossats skott intill en skola i centrala staden. Utryckkande polispatrull påträffades en svårt skottskadad ung man som senare avled av de skador han åsamkats. Ingen gärningsperson har ännu gripits.

Det var strax innan 15:30 på torsdagen som polisen larmades till Rekarnegymnasiet på Krongatan i centrala Eskilstuna. På en intilliggande parkeringsplats hittades en ung man med allvarliga skottskador, senare identifierad som en av polisen välkänd gängkriminell 18-åring, inblandad i en tidigare skjutning och dömd för vapenbrott.

Mannen, som vid sidan av sin brottskarriär uppges vara elev på gymnasieskolan, transporterades i ilfart till sjukhus med ambulans. Hans liv gick dock inte att rädda och vid 17-tiden kom besked om att han avlidit.

Brottsplatsen spärrades av och flera polispatruller kommenderades ut till platsen. Omgivningarna söktes av med hund och helikopter men ingen gärningsman kunde gripas. Vittnen uppger att de sätt två personer försvinna från platsen på elsparkcykel.

Även sjukhuset spärrades av

Det pågick verksamhet både på gymnasieskolan och en närbelägen förskola när dödsskjutningen ägde rum. Ingen annan person uppges dock ha kommit till skada.

Många elever och förskolebarn rapporterades emellertid skärrade av det som inträffat och erbjöds psykosocialt stöd av kommunen. Föräldrar anmodades hämta och ledsaga sina barn från skolan och förskolan och lotsades av polisen runt avspärrningarna.

Ett stort antal personer samlades utanför Mälarsjukhusets akut dit den skjutne mannen fördes och polisen ansåg sig nödsakad att spärra av delar av sjukhuset, något som numera ofta görs när man befarar att en väpnad gängkonflikt ska fortsätta eller hämnas där offret får vård.