Unga utlänningar begår nästan hälften av de allvarliga brotten i Italien i åldersgruppen 14-24. Det visar siffror från den italienska regeringens nationella statistikinstitut ISTAT.

Siffrorna visar på en enorm överrepresentation då utlänningar i denna åldersgrupp utgör 9,6 procent av befolkningen, men ligger samtidigt bakom 50,2 procent av stölderna, 48,1 procent av rånen, 47,7 procent av sexuellt våld och 40,4 procent av överfallen.

LÄS ÄVEN: Nordafrikanska ungdomar skapar kaos i italienska turistorter

Tittar man på åldersgruppen 18-24 år, där utlänningar utgör 11,2 procent av landets befolkning, begår dessa hela 89,7 procent av brotten som involverar exploatering av prostitution, 55,8 procent av fallen med sexuellt våld, 52,8 procent av rånen, 52,4 procent av stölderna och 43,6 procent av misshandelsfallen.

Ökar stadigt

Uppgifterna inkluderar inte brott som begåtts av andra generationens invandrare – personer födda av invandrade betraktas i statistiken som italienare.

LÄS ÄVEN: Här anländer ’flyktingar’ till Italien med hund, smartphone och smycken

Siffrorna från ISTAT visar också att andelen brott som begås av utlänningar har ökat stadigt under de senaste decennierna. 1990 representerade utlänningar 2,5 procent av de som anklagades för brott. 2009 hade denna andel ökat till 24 procent.