Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó kallar till sig ambassadörerna för Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland för att kräva att de slutar sprida fake news kring landets undantagstillstånd under pandemin.

Det var i slutet av mars den ungerska regeringen godkände ett lagförslag som utlyser nationellt nödläge och ger premiärminister Viktor Orbán förstärkta befogenheter under coronakrisen.

Detta har de fem nordiska ländernas respektive utrikesminister i brev till Marija Pejčinović Burić, generalsekreterare i Europarådet, menat innebär att Ungern bryter mot rättsstatsprincipen.

Ministrarnas brev var ett svar på ett brev från Burić i vilket hon befarar att demokratins principer och grundläggande mänskliga rättigheter skulle sättas ur spel.

Bryter inte mot några regler

Efter att Europarådet först protesterat mot det ungerska undantagstillståndet, har EU sedermera konstaterat att det inte bryter mot några EU-regler och att inga åtgärder kommer att tas gentemot landet. Även Věra Jourová, EU-kommissionär med ansvar för värderingar och öppenhet, har slagit fast att Ungern inte bryter mot några EU-lagar.

LÄS ÄVEN: Ungerns utrikesminister: ”Sveriges migrationsvänliga regering har styrt landet till otrygghet”

Trots detta har de fem nordiska länderna fortsatt att protestera mot Ungerns interna angelägenheter.

Ungrarna vet bäst

I ett Facebookinlägg på söndagskvällen skrev Szijjártó att ungrarna är en över 1 000 år gammal nation och att ingen av de fem nordiska ländernas utrikesministrar vet bättre än ungrarna själva vad som är bäst för landet.

Szijjártó indikerade vidare att samtliga fem länders ambassadörer i Budapest kommer att kallas upp till utrikesministeriet på måndagen.